Tromsdalen Kirke - Ishavskatedralen

Tilbake til instrumentsiden.

Informasjon om kirken:

Ishavkatedralen, eller Tromsdalen kirke som den egentlig heter er en langkirke bygget i armert lettbetong og aluminium. Den sto ferdig til vigsling i 1965 og arkitekt var Jan Inge Hovig.
Kirken har plass til 720 personer, er 35 meter høy og er i dag et symbol og landemerke for byen Tromsø. Bak alteret er hele bakveggen dekket av glassmosaikk og fungerer også som altertavle.

Dagens orgel sto ble innviet i kirkens 40 års-jubileum i 2005 og ble levert av svenske Grönlunds orgelbyggeri og har 42 stemmer. Det erstattet et orgel som var i full oppløsning og hvor flere av pipene begynte å gi etter for sin egen vekt.


Mine tanker om orgelet:
Første besøk: 14. juli 2015 - Sommertur

Ishavskatedralen har jeg ofte hatt lyst til å besøke, instrumentet hadde jeg ikke hørt så mye om annet en at jeg hadde sett disposisjonen på sidene til Grönlund. Selv om jeg faktisk hadde fått anbefaling om å prøve meg på Tromsø domkirke istedet for Ishavskatedralen valgte jeg å sende forespørsel allikevel. Jeg skulle ikke angre på besøket. Allerede når vi kom til Tromsø langs E8 fra Lofoten så gikk veien forbi kirken, og det var tydelig et spennende bygg. Når vi ankom hotellet hadde vi fått rom i sjette etasje med utsikt rett mot kirken og i det hele tatt hadde jeg nok angret om jeg ikke hadde tatt kontakt. Dagen etter hadde jeg avtale om å få tid ved orgelet etter den daglige orgelkonserten som er hver dag om sommeren. Dessverre så var vi litt for sent ute til å rekke konserten, så jeg måtte stå utenfor å se inn igjennom vinduene og høre enkelte toner fra konserten. Men etter en halv time var konserten over og vi slapp inn. Etter en hyggelig orgelprat med kantor Linde fikk jeg orgelet for meg selv, og med samme beskjed som i Bodø om ikke å spille med full styrke i lange perioder av hensyn til besøkende og spesielt studentene som var kirkevakter/guider. Orgelet står etter min mening godt i stil med kirkebygningens spesielle arkitektoniske oppbygning, men det er nesten litt vanskelig å tenke seg at det faktisk er så stort som det er, siden det ikke er orgelhus annet enn på svellverkene. Det var litt synd at de hadde begynt med en del arbeider i orgelet, og at det derfor var tatt ut noen stemmer og enkelte funksjoner ikke fungerte helt ut. Men jeg fikk en trivelig stund uansett.

Jeg har jo fått tilgang til en del orgler de siste tre årene, men dette er første gang jeg har sittet ved en spillepult som er plassert midt under orgelet som står på en stor plate en etasje over spillepulten. Dette viste seg å være helt greit, da orgelet er åpent begge veier og lydbilder derfor ble lett nok å oppfatte, selv om jeg i starten var litt usikker på om det ville være store forskjeller fra min plass og nede i salen. Siden min mor var med og filmet litt med mobilen fikk jeg hørt i ettertid at stemmene var slik jeg ønsket når jeg satt å prøvde ut. Spillepulten i seg selv er veldig ryddig med buede terasser for registertrekk og med hver etasje tilhørende samme manual/pedal. Jeg likte at de labiale stemmene var plassert til venstre for manualene, mens rørstemmene og koppelfunksjonene var plassert til høyre. Det var sånnsett lett å bli kjent med orgelet. Jeg hadde ikke så veldig mye tid så jeg brukte ikke setzersystemet på dette orgelet, men alle funksjoner ser ut til å være enkle i betjening. I tillegg til setzer er det også en generalcrescendo og kollektivsystem for hvert manual og pedal. Som hjelpemiddel er det doble mekaniske indikatorer for svellverks-stillinger og generalcrescendo og det samme ble også indikert med LED striper rett over tredje manual.

Jeg ble aldri helt fornøyd med mekanikken, som var litt "seig" eller "svampete", jeg vet ikke helt hva den rette beskrivelsen blir. I alle fall så samles all mekanikk inn i en trang kanal som går opp igjennom senter av orgelplattformen for så å spre seg ut til de forskjellige funksjonene. Jeg ville anta at det er mange vinklede overføring som kan skape den følelsen. Den var også litt motstand. Det krever antageligvis bare en annen teknikk enn jeg er vant med på mekaniske orgler. Det var uansett mye spilleglede for meg i dette instrumentet og mange fine stemmer. Og her som i Bodø var det veldig god akkustikk. Jeg hørte på mobilopptaket at stykker som 'Against the Wind' og 'Mitt hjerte alltid vanker' i dempet musikk gjorde seg veldig godt på dette instrumentet og i dette rommet.
Spesielt den 4-fots fløytestemmen i positivet løftet seg høyt og lyst i rommet og er en stemme jeg kunne spilt mye på. Oboestemmen var også nydelig, myk og behagelig. Og svellverkene hadde god dempe-effekt. Strykerstemmene i svellverket fungerte godt sammen med flere av fløytestemmene og Cromorne 8' i positivet. En cornet oppbygning i svellverket var veldig fin og fungerte godt med tremulant. Jeg prøvde stadig nye kombinasjoner og i løpet av i underkant to timer ved orgelet fikk jeg prøvd mye forskjellig. Jeg var forsiktig med å ikke bruke for mye, men et par ganger bygde jeg opp til fullt hovedverk, uten trompet, og litt ekstra i tilkoblede verk og orgelet har mye volum å gi.

Jeg forsøkte riktignok å få tid i Tromsø domkirke, men jeg er virkelig glad jeg ikke avbrøt forespørselen i denne kirken. Domkirken ble det uansett ikke mulig, så det får bli en annen gang. Men om jeg får en ny tur til Tromsø, så står denne kirken først i køen når det gjelder å få spilletid igjen. Håper også på å få noen lydopptak ved en senere anledning. Og kanskje få prøvd ut tutti!


Lydopptak
 
  Da det var åpen kirke ved mitt besøk og en strøm av turister ble det ikke anledning til opptak denne gangen. Men det ble tatt noe film med mobil, og jeg har tenkt å prøve å få overført noe til lydfiler, om det ikke blir for mye støy. Grönlund Orgelbyggeri
Ishavskatedralen
Tromsdalen Kirke
   

Kilder: Kantor Linde Mothes
           http://www.ishavskatedralen.no
           http://www.gronlunds-orgelbyggeri.se

 

Stor takk til kantor i Tromsdalen Kirke, Linde Mothes for tilgang til dette flotte instrumentet.

Nedenfor ligger det noen bilder fra kirken.

Nederst ligger en oversikt over orgelets stemmer og funksjoner.

   
Hovedverk (1) Positiv i svell (2) Svellverk (3) Pedalverk
Principal 16' Principal 8' Bourdon 16' Grand Bourdon 32'
Octava 8' Salicional 8' Montre 8' Violon 16'
Gamba 8' Bourdon 8' Flute Harm 8' Subbass 16'
Dubbelflöjt 8' Flute Octaviante 4' Gamba 8' Octava 8'
Octava 4' Octavin 2' Voix Céleste 8' Gedackt 8'
Blockflöjt 4' Sesquialtera II Prestant 4' Octava 4'
Quinte 3' Scharff III Quinta 3' Basun 16'
Octava 2' Dulcian 16' Piccolo 2' Trumpet 8'
Mixtur IV Cromorne 8' Ters 1 3/5'    
Trumpet 8' Vox Humana 8' Plein-Jeu V    
        Bombard 16'    
        Tr. Harm. 8'    
        Fransk Oboe 8'    
        Clairon 4'    
               
    Tremulant   Tremulant      
             
             
Normalkopler for hånd og pedal            
               
Hovedverk + Positiv   Positiv + Svellverk   Hovedverk + Svellverk      
Pedal + Hovedverk   Pedal + Positiv   Pedal + Svellverk      
               
Oktavkopler for hånd og pedal          
Superoktav Hovedverk   Superoktav Positiv   Superoktav Svellverk   Super - Pedal + Hovedverk  
Suboktav Hovedverk   Suboktav Positiv   Suboktav Svellverk   Super - Pedal + Positiv  
Super - Hovedverk + Positv   Super - Hovedverk + Svellverk   Super - Positiv + Svellverk   Super - Pedal + Svellverk  
Sub - Hovedverk + Positv   Sub - Hovedverk + Svellverk   Sub - Positiv + Svellverk      
               
Elektronisk kombinasjons-system. Kollektiver i de forskjellige manualer og pedal. Klaveromfang C - C6
Generalcrescendo   Pedalomfang C - G3
           
Tilbake til instrumentsiden.          
Copyright © Magnus Hagtvedt   -   2014 www.magnus-hagtvedt.com post@magnus-hagtvedt.com MOB: 93427909