Slagen Kirke

Tilbake til instrumentsiden.

Informasjon om kirken:

Slagen Kirke sto ferdig i 1901, og er en langkirke med sitteplass til ca. 450 personer. Den ligger på høyden Klokkeråsen, og sine to tårn ruver kirken godt i landskapet. Kirken blir ofte kalt Nordre Slage kirke for å skille den fra Søndre Slagen kirke, som ble bygd i 1972. På stedet kirken er reist, stod det tidligere en enkel gråsteinskirke som brant i 1898 ned til grunnen. I 1956 ble kirken restaurert, og store endringer ble gjort.

Kirkens første orgel ble levert av Olsen og Jørgensen fra datidens Christiania. I 1972 fikk kirken nyttt orgel, som siden den gang har hatt flere oppgraderinger/restaureringer og regnes som et av distriktets beste konsertorgeler. I ettertid har Ryde & Berg orgelbyggeri utført flere større jobber på orgelet. Blandt annet ombygning av spillepult og omintonering av hele instrumentet.

Mine tanker om orgelet:

Orgelet i Slagen Kirke er et fantastisk instrument, både hva lyd og utseende angår. Kanskje med unntak av fargevalgene på orgelhuset, som etter min mening kanskje kunne vært noe endret, men nede fra kirkerommet ser det ikke så dumt ut. Med sin plassering litt inne på galleriet er det ikke får man ikke det fulle inntrykket av orgelet før man kommer opp og blir møtt av stilige fasaden på orgelet, hvor trompetstemmen i hovedverket bokstavelig talt stikker ut av orgelhuset. Brystverket med svell-luker og et tårn med piper på hver side av hovedorgelet har en stilig oppbygning med skråvinkler. Ryggpositivet har samme stil, og har egen spillepult som gir mulighet til å betjene selve ryggpositivet fra både hovedspillepulten og fra den separate bak på verket.

Orgelpulten er plassert med litt under en halv meter avstand fra orgelhuset, og er ryddig oppbygd. Registertrekk av samme type som i Domkirken i Tønsberg, og et registersystem med 2000 frie kombinasjoner, samt noen underliggende programmer, som gir en total på 8-10 000 kombinasjoner, selve systemet er enkelt å betjene, med 10 valg i 10 grupper på knapper, og 20 hovedgrupper som velges med opp og ned. En skjerm gir all info om hvilken posisjon man er i. Orgelet som nylig ble påkostet et par millioner har så god bevegelse og presisjon registrene at når et registertrekk aktiveres, hører man så og si ingen ting. Spillepulten er veldig behagelig å sitte ved, med behagelig manualer, men om man drar inn alle koplene, blir det litt hardt å spille på hovedverket. Selve trakturen er mekanisk, med unntak av koplet mellom ryggpositiv og brystverk, som er elektrisk.

Lyden fra orgelet er veldig god, og etter flere demostrasjoner av allsidigheten fra Svein Erik, er jeg enig i at orgelet kan brukes til det aller meste innen orgelmusikk, etter min mening kanskje noe sterk mixtur i det ene verket, men gjevnt over fine stemmer som er lette å kombinere, og trompetstemmen blir jo litt spesiell med de spesielt plasserte pipene. Jeg fant selv mange kombinasjoner jeg likte, spesielt en trompetsolo jeg brukte i første utgaven av min egenkomponerte melodi, Ved regnbuens fot, var jeg veldig fornøyd med.
Rørstemmene i pedalverket var kanskje noe svake i forhold til en del andre orgeler jeg har spilt på, men det kan være det blir annerledes nede. Jeg syns de virket svake på opptakene også, men det er ikke alltid lett med slike stemmer på opptakeren. Men man kan uansett bruke koblene, så alt i alt et fantastisk instrument.


Lydopptak

Det er makt i de foldede hender En vakker salme som ble sunget i min farmors begravelse. Jeg har jobbet med den for å lære meg orgelteknikk, og den begynner å flyte relativt greit. Kunne gjort noen endringer på et par stemmer. Ryde&Berg
Slagen Kirke
ZOOM H4n 25.07.2012


Kilder: Kantor Svein Erik Tandberg
      
    www.tonsberg.kirken.no

Stor takk til kantor i Slagen Kirke, Svein Erik Tandberg som gir meg tilgang til dette flotte instrumentet.
         

Nedenfor ligger det noen bilder fra kirken.

Under dette ligger en oversikt over orgelets stemmer og funksjoner.

Hovedverk (2) Svellverk (3) Pedalverk Ryggpositiv (1)
Bordun 16' Rørfløyte 8' Subbass 16' Gedackt 8'
Principal 8' Gamba 8' Principal 8' Rørfløyte 4'
Gedackt 8' Principal 4' Gedackt 8' Principal 2'
Oktave 4' Gedacktfløyte 4' Oktave 4' Scharff 2fag
Spissfløyte 4' Blockfløyte 2' Nachthorn 2' Sesquialtera 2fag
Kvint 2 2/3' Kvint 2 2/3' Schalmey 4' Kromhorn 8'
Oktave 2' Mixtur 3fag Fagott 16'    
Mixtur 4fag Kornett 3fag        
Trompet 8' Oboe 8'        
    Dulcian 16'        
            Klokkespill: Ikke installert, men klargjort for rørklokkespill.  
             
               
    Tremolo       Tremolo  
               
Normalkopler for hånd og pedal            
Hovedverk + Svellverk   Hovedverk + Ryggpositiv   Ryggpositiv + Svellverk      
Pedal + Hovedverk   Pedal + Svellverk   Pedal + Ryggpositiv      
               
        Klaveromfang C - G5    
        Pedalomfang C - F3    
Tilbake til instrumentsiden.          
               
Copyright © Magnus Hagtvedt   -   2014 www.magnus-hagtvedt.com post@magnus-hagtvedt.com MOB: 93427909