Bergen domkirke

Tilbake til instrumentsiden.

Informasjon om kirken:

Bergen domkirke er en langkirke som ligger i sentrum av byen. Den er fra 1150, men har i løpet av tiden brent ned og blitt gjenoppbygd flere ganger. Sideskipet er kommet til i senere tid. Tårnet ble flyttet fra midtskipet og erstattet med tårn i vest. Siste store ombygning og restaurasjon var i 1880.

Bergen domkirke har hatt orgel helt siden 1500-1600 tallet. Flere kjente navn har levert instrumenter eller arbeidet på instrumenter i kirken. Navn som Gloger, Albrechtsen, Hollenbach og Frobenius. Dagens orgel sto ferdig i 1997 og ble levert av Rieger Orgelbau. Fasaden stammer fra et tidligere orgel levert av Albert Hollenbach i 1891. Hollenbach orgelet hadde 43 stemmer fordelt på 3 manualer og pedal. I 1957 ble det utført en restaurering og ombygning av orgelet, et arbeid levert av Th. Frobenius i Danmark.
 

Mine tanker om orgelet:
Første besøk: 29. juni 2016 - Sommertur

Mitt andre Rieger orgel. Jeg likte orgelet i Lillehammer, og hadde derfor litt forventninger. Det skulle vise seg at jeg ikke kom til å angre. Et orgel slik jeg liker dem. Og et av to høydepunkt i sommerferien i 2016. Besøket startet med en hyggelig orgelprat med domkantor Sigurd. En rask informasjon om orgelets funksjoner og jeg fikk kirken for meg selv.

Et orgel med mange muligheter. Hele 61 stemmer fordelt utover de tre manualene og pedalet. En spillepult akkurat slik jeg liker dem best. Her med registertrekkene plassert i vertikale grupper med to i bredden og to verk på hver side, noe som er mye bedre enn i Arendal som med terrassestil og 62 stemmer blir veldig bred og litt uoversiktig. Orgelet mekanikk passet meg veldig godt og orgelet var en drøm å sitte ved. Turens kanskje beste cornetstemme, veldig myk og behagelig i klangen. Nok en stund hvor to timer føltes mer som to minutter.  Bare orgelet fasade er nok til å sette tankene i sving. En fasade fra 1891, veldig stilig og som etter min mening står gått til kirken. I det gamle bygget som har røtter så langt tilbake, lang over 800 år...

Spillepulten er godt tilpasset for å stå til orgelets fasade, men her er det naturligvis moderne elektroniske løsninger med setzer og flere program på crescendovalse. Det var godt å få tilgang til disse funksjonene, for med 61 stemmer er det tross alt litt å henge fingrene i. Også orgeldisposisjonen er helt perfekt for meg. Jeg fant stadig nye kombinasjoner, uten å måtte prøve forskjellige ting. Og jeg tror dette er det orgelet jeg fortest har lært registertrekkenes plassering på et orgel over 45 stemmer. For det tok ikke lange tiden før jeg slapp å se hva jeg gjorde. Også de fotbetjende funksjonene var lett å bli kjent med uten å måtte stirre ned hele tiden. Rieger så langt en orgelbygger med instrumenter jeg hittil har funnet stor glede ved, instrumenter som passer meg og min musikk godt. Jeg gleder meg til å prøve Norges største Rieger orgel i Ålesund. Men dette var jo naturligvis stort nok. Mer enn stort nok.

Av stemmer er det mye positivt å nevne. Kraftig og fyldig principalkor med to mixturer i hovedverket, pluss cornet. Spennende fløytestemmer i alle verk. En av de fineste strykerkombinasjonene i svellverket som jeg har vært borti. Pedalets mange stemmer fra 32' til 4' i både labialstemmer og rørstemmer. Dette orgelet har det meste. Som nevnt tror jeg det er den beste cornetstemmen jeg hittill har prøvd, en helt utrolig flott stemme. Fløyelsmyk og behagelig, fungerte godt med tremulant. Også fløytestemmene fungerte godt i de forskjellige verkene som ekko mot hverandre og som solostemmer, med og uten tremulant.

Orgelets varme klang fortryllet meg. Mange fine rørstemmer, deriblant Cromorne i positiv og Clairon i svellverk. Flere trompetstemmer. I fanfareopptaket brukte jeg første del uten rørstemmer, kun principal, fløyter og mixturer. Det svakere partiet også. Deretter avslutningen med fullt orgel, rørstemmer og det meste. Et majestetisk lydbilde! Jeg likte også å leke med de forskjellige verkene, slik som å hoppe fra svellverk, med strykere og over til positiv, med 8' og 2' fløytestemmer. Hadde noen filmopptak, men dessverre ikke lydopptak av dette.


Dette er et utrolig fint instrument. Stor takk til domkantor Sigurd. Besøket i Bergen var spennende, men domkirken, et absolut høydepunkt. Verdt et besøk alene!


Lydopptak

Against the wind Et arrangement fra Tønsberg domkirke. Rieger Orgelbau
Bergen domkirke
ZOOM H4n 29.06.2016
Fanfare Min egne fanfare. Rieger Orgelbau
Bergen domkirke
ZOOM H4n 29.06.2016
Improv 24. del 1 Et par opptak med improvisasjon og stemmeprøve av dette utrolige instrumentet.Et orgel som virkelig har å mye å gi, men også kan trylle frem svake og dempede toner. Rieger Orgelbau
Bergen domkirke
ZOOM H4n 29.06.2016
Improv 24. del 2 Rieger Orgelbau
Bergen domkirke
ZOOM H4n 29.06.2016
Visa vid vindens ängar En vakker melodi. Og dette orgelet har en av de flotteste kornettstemmene jeg har hørt! Rieger Orgelbau
Bergen domkirke
ZOOM H4n 29.06.2016


Kilder: Domkantor Sigurd Melvær Øgaard
           http://www.rieger-orgelbau.com/
           http://kirkemusikkibergen.no/
           http://bergendomkirke.no/
 

Stor takk til domkantor i Bergen domkirke, Sigurd Melvær Øgaard for tilgang til dette flotte instrumentet.
         

Nedenfor ligger det noen bilder fra kirken.

Under dette ligger en oversikt over orgelets stemmer og funksjoner.

 
 




 
   
 
Hovedverk (1) Positiv (2) Svellverk (3) Pedalverk
Principal 16' Principal 8' Bourdon 16' Untersatz 32'
Bourdon 16' Gedackt 8' Principal 8' Principal 16'
Principal 8' Salicional 8' Doppelflöte 8' Subbass 16'
Flûte Harmonique 8' Quintade 8' Bourdon 8' Violon 16'
Gamba 8' Principal 4' Gambe 8' Principal 8'
Hohlflöte 8' Rohrflöte 4' Voix Céleste 8' Gemshorn 8'
Octav 4' Nasat 2 2/3' Octave 4' Choralbass 4'
Spitzfløyte 4' Gemshorn 2' Flûte 4' Flachflöte 2'
Quint 2 2/3' Terz 1 3/5' Viola 4' Rauschpfeife IV  2 2/3'
SuperOctav 2 Larigot 1 1/3' Nazard Harm 2 2/3' Kontrafagott 32'
Mixtur Major V  2' Sifflet 1' Flageolet 2' Bombarde 16'
Mixtur Minor IV  1 1/3' Scharff IV  1' Tierce Harm 1 3/5' Fagott 16'
Cornet 5fag Clarinette 8' Plein Jeu V-VI  2' Posaune 8'
Trompete 16' Cromorne 8' Basson 16' Zinke 4'
Trompete 8'     Trompette Harm. 8'
        Haubtbois 8'
        Clairon 4'
        Voix Humaine 8'
           
    Tremulant   Tremulant  
           
           
Kopler for hånd og pedal        
Mekaniske kopler          
Hovedverk - Positiv   Hovedverk - Svellverk   Positiv - Svellverk  
Pedalverk - Hovedverk   Pedalverk - Positiv   Pedalverk - Svellverk  
           
           
           
           
           
Generalcrescendo - m. 4programmer.        
           
        Klaveromfang C - A5
        Pedalomfang C - F3
       
           
Tilbake til instrumentsiden.      
           
Copyright © Magnus Hagtvedt   -   2016 www.magnus-hagtvedt.com post@magnus-hagtvedt.com MOB: 93427909