Instrumentene

www.magnus-hagtvedt.com 

   
      Sidenavigering      
Forside Om meg Tegningarkiv Min musikalske verden Instrumentene Musikkbibliotek Modelltog Kontakt
 
Det er dessverre enkelte undersider som ikke er ute ennå, jeg holder på å komme ajour og få alt opp igjen.
Til instrument/kirkevalg.
     

Jeg har vært heldig med å få tilgang til en del flotte instrumenter de siste årene. Både større og mindre orgeler. Videre informasjon finnes på denne siden, med informasjon om hvert enkelt instrument. Som nevnt i min musikalske verden har jeg enkelte ønsker i et orgel. Og så langt har jeg erfart at jeg ofte syns orgeler med under 15stemmer, mangler noe for å få utfolde meg slik jeg ønsker på når jeg reiser rundt. Dette gjelder også et par orgeler jeg ikke har med på siden. Nå skal det nevnes at kor-orgelet i Bragernes og orgelet i Ekeberg kapell i Sandefjord forsåvidt var instrumenter som, selv med sine "mangler", gav meg stor spilleglede. Med en gang orgelet nærmer seg 25 stemmer er stortsett alle mine ønsker oppfylt. Jeg har også her lagt ved listen over hva jeg ønsker.

 • 2 manualer eller flere.

 • Svellverk, gjerne flere verk i svell på større orgeler.

 • Rørstemmer. Helst i både hovedverk, svellverk og pedal.

 • Kvint og/eller ters. Helst begge om det ikke er egen cornetstemme.

 • Mixtur (evt, 1' stemme og 1 3/5', som fungerer som en god erstatning i Ekeberg Kapell)

 • Tremulant. Rørstemme bør fungere godt med tremulanten, noe som ikke alltid er tilfellet.

 • Vox Celeste stemme eller lignende, med en god motsats som viola da gamba.

Jeg fikk et spørsmål, eller kanskje mer en kommentar fra domkantor Andrew i Kristiansand på det at jeg hadde valgt mange store orgeler, og om jeg siktet meg inn mot det. På mange måter gjør jeg jo det, fordi det der er ennå flere stemmer, flere stemmer i hvert verk og flere muligheter med å kople verk. Men jeg har funnet større glede i enkelte to-manualsorgeler, enn enkelte andre av tre-manuals orgelene.


Når det gjelder spørsmål jeg har fått om favoritt instrument, er det vanskelig å gi noe konkrete svar, da hvert orgel har sitt eget liv, sin egen stil og egen sjel. Men om jeg skal peke ut en liste med 3 favoritter så må det bli som i listen under, i listen har jeg også lagt ved noen grunner for valgene. Rekkefølgen er tilfeldig, da jeg ikke har noen egentlig rangering.

 • Jørgenesen/Rieger-orgelet i Ålesund kirke. Et helt utrolig instrument. Et instrument med så mange muligheter, så mange funksjoner. Hele 94stemmer fordelt på ni forskjellige verk, hvorav tre i kororgelet, et fjernverk og de resterende fem er plassert på hovedgalleriet i vest. Spillepulten er rett og slett genial. Alle de 7 manualverkene kan enkelt programmeres til ønsket manual. Det samme gjelder svellfunksjonen, 5 svellverk + crescendovalse kan fritt programmeres til en av tre svellpedaler. Det er også utrolig mange gode stemmer i orgelet. Rett og slett alt en kan ønske seg er å finne i orgelet. Og noe av det beste er mulighet for opptak og playback. Å kunne spille inn, for deretter å gå ned i rommet for å høre opptaket. Det er rett og slett genialt.
   

 • Eule-orgelet i Bodø domkirke. Et av de mest interessante instrumentene jeg har prøvd. I et rom med veldig god gjenklang står et orgel hvor det finnes elementer fra mange stilarter. Over 90 stemmer fordelt på 7 forskjellige verk hvor korverk og fjernverk er plassert ved alteret. Orgelets fasade er veldig stilig der pipene hever seg rundt glassmaleriet i kirkens vestvegg. Dette er virkelig et instrument som er lett å drømme seg vekk ved.
   

 • Marcussen-orgelet i Sandefjord kirke har alltid hatt en nesten magisk tiltrekningskraft mot meg, som jeg har merket siden jeg første gang besøkte kirken i 2006. Hver gang jeg besøker orgelet føler jeg meg "hjemme" med en gang, og alt stemmer. Orgelet er en sann fryd å utfolde musikken ved, bare synd det er vanskelig å få tid her, grunnet travle tids-skjemaer i kirken.

Videre informasjon ligger under hvert instrument lenger ned, eller ved å klikke på linken for å komme til undersidene om hvert instrument.

Litt informasjon om hvordan jeg har lagt inn informasjon om orgelenes disposisjon.
Jeg bruker mest mulig orgelet registertrekk som kilde til stemmene som oppgis. Enkelte ganger er det blitt endret eller oppgitt annerledes enn på registertrekk, slik som flöte - fløyte. Noen få ganger er også orgelbyggerens nettopplysninger lagt inn. Som ufaglært innen orgelverdenen blir det nok enkelte ting som ikke er helt korrekt beskrevet, men korrigere stadig når jeg får nye opplysninger
Da det er mange forskjellige måter de forskjellige produsentene/orgelbyggerene oppgir informasjon om manualer, pedal og kopler har jeg her forsøkt å holde en standard.
Kanskje ikke helt orgelteknisk korrekt for mange, men slik er i alle fall mitt oppsett:

 • Manualer og pedal: C er dypeste C, også kalt store C. C2 er neste, osv.

 • Kopler: Orgelverket som nevnes først er det som blir betjent, det som nevnes sist er det som kobles til. Ved super og suboktav er det sistnevnte som får denne oktavendringen

 • Mixturer: Oppgis oftest med info fra registertrekkene eller orgelbyggerens liste.

Jeg prøver også å få med litt informasjon om kirkene/bygningene som huser instrumentene, men det kommer litt ann på hvor mye bakgrunnsinfo jeg finner.

Når det gjelder kirkenes rekkefølge under, har jeg valgt å sortere ut i fra størrelse, fra stor til liten og antall manualer. Eneste unntak er de tre øverste favoritene.
Skien kirke - 4 manual + pedal _ 70 stemmer
Stavanger konserhus - 4 manual + pedal _ 65 stemmer

Gjøvik kirke - 3 manual + pedal _ 45stemmer
Lillehammer kirke - 3 manual + pedal _ 41 stemmer

       
 
 
Under har jeg lagt inn bilder og informasjon om de instrumentene jeg har vært så heldig å få tilgang til.
De stedene jeg har fått positivt svar, men ikke har besøkt ennå er merket: (K).
5 manualer 4 manualer 3 manualer 2 maualer 1 manual
   
  Topp tre favoritter  
Ålesund kirke Bodø domkirke Sandefjord kirke
     
     
Karlstad domkyrka SE (K) Vår frelsers kirke - Haugesund Spjelkavik kirke
Nidarosdomen -Nidaros domkirke (K) Stedje Kyrkje Flekkefjord kirke
Skien kirke Eid Kyrkje Avaldsnes kirke
Kristiansand domkirke St. Petri kirke - Stavanger Grønnåsen kirke
Stavanger konserthus Bragernes kirke Tjølling kirke
Tønsberg domkirke Levanger kirke Buksnes kirke
Fredrikstad domkirke Larvik kirke Gand kirke
Paulus kirke - Oslo Tynset kirke Hov Kirke
Luleå domkyrka SE Søndre Slagen kirke Søm kirke
Trefoldighetskirken i Arendal Røros kirke Kopervik kirke
Bergen domkirke Eidsvoll kirke (K) Sør-Fron kirke
Stavanger domkirke Slagen kirke Såner kirke
Fagerborg kirke Østre Fredrikstad kirke Udland kirke
Uranienborg kirke (K) Førde kirke Tanum kirke (K)
Frogner kirke - Oslo Tangen kirke Strømsgodset kirke
Molde domkirke Nes kirke Torvastad kirke
Sakshaug kirke Moss kirke Andebu Kirke
Gjøvik kirke St. Johannes kirke - Stavanger Borge kirke
Steinkjer kirke Nordlandet Kirke Bugården kirke
Hamar domkirke (K) Sandar kirke Julebygda kapell
Johanneskirken - Bergen Strømsø kirke (K) Sem kirke
Langevåg Kirke Nordlyskatedralen - Alta kirke Aure kyrkje
Ishavkatedralen - Tromsdalen kirke Lura kirke Soma kapell
Narvik kirke Horten kirke Ekeberg kapell
Kongsberg kirke (K) Margaretakyrkan - Oslo Orelund kapell
Lillehammer kirke   Nes Fjellkirke
     
     
     


Orgelet i Ålesund Domkirke   -   Ålesund kommune

Orgelet i Ålesund kirke ble bygget av Jørgensen Orgelfabrikk og ble satt opp i 1945. Det hadde opprinnelig 70 stemmer. I 2009 ble orgelet restaurert og utvidet av Rieger Orgelbau. I tillegg til hovedorgelet på galleriet, ble det nå bygget et kororgel bak fasaden til kirkens første orgel. Totalt har dette orgelet nå 94 stemmer fordelt i hele 9 forskjellige orgelverk. Hovedorgelet består av hovedverk, positiv i svell, svellverk, soloverk i svell, fjernverk i svell og pedalverk. Det nye kororgelet består av hovedverk, svellverk og pedalverk. Fjernverket ligger i et rom i tårnet med en stor lydkanal som ender ut midt i taket ved korbuen. Orgelet er også koblet til klokkespillet i tårnet.

Alt dette kontrolleres av en spillepult med fem manualer og pedal. En spillepult med tilgang og kontroller til hele dette mektige instrumentet. Spillepulten er utstyrt med veldig mange forskjellige smarte funksjoner.


Stor takk til kantor Nikolas Fehr, for tilgangen til dette fantastiske instrumentet.

Flere bilder og informasjon om stemmer og funksjoner fra Ålesund kirke finner du her.
Til toppen  

Til kirkevalg

     


Orgelet i Nordlandskatedralen   -   Bodø domkirke   -   Bodø kommune


Orgelet i Bodø domkirke ble bygget av Hermann Eule Orgelbau og ble innviet i april 2013. Det er et stort instrument med 94stemmer, inkludert utvidelser og transmisjoner. I tillegg har man i den mobilen spillepulten innebygd Physharmonica 16' med 8' utvidelse. Alle stemmene er fordelt utover 7 verk og det er to spillepulter bygd opp med fire manualer og pedal som hovedverk, positiv, svellverk, symfonisk/soloverk i svell, korverk, fjernverk og pedalverk. I tillegg er det en cymbelsterne i plassert i midten av fasaden. De forskjellige verkene har stor variasjon og forskjellig karakter som gir dette orgelet et stort spekter.

Spillepulten på galleriet er mekanisk og har klassiske registertrekk, den andre spillepulten er mobil og har enkle vippebrytere. De er ellers ganske likt oppbygd med stort oversiktlig datasystem og indikatorer.


Stor takk til domkantor Brian Hepworth, for tilgangen til dette flotte instrumentet.
Flere bilder og informasjon om stemmer og funksjoner fra Bodø domkirke finner du her.
Til toppen  

Til kirkevalg

     
Orgelet i Sandefjord Kirke   -   Sandefjord kommune

Orgelet i Sandefjord kirke er bygget av danske Marcussen & Søn og sto ferdig i 1979. Med sine 3200 piper bygd inn i orgelhus av nordtysk og dansk eik, fyller det kirken med musikk. Det er 45 stemmer fordelt på 3 manualer, pluss fotmanual som gir hovedverk, ryggpositiv, oververk og pedalverk.Orgelet blir mye brukt til konserter, og med sine mange stemmekombinasjoner er det godt egnet. Det er regnet som et av Norges ypperste konsertorgeler. Orgelet, som ofte kalles  'Fru Marcussen', passer fint inn i kirken, både med klang og sin arkitektoniske oppbygning. Både traktur og registratur er mekanisk.

Spillepulten er plassert inn mot orgelhuset med registertrekk i ryddige grupper på begge sider av manualene. Kopler betjenes med føttene.

Stor takk til Svein Rustad for ved flere anledninger har gitt meg spilletid!
Flere bilder og informasjon om stemmer og funksjoner fra Sandefjord kirke finner du her.
Til toppen  

Til kirkevalg

     

 

Orgelet i Karlstad domkyrka   -   Karlstad kommun   -   Sverige

Jeg har fått positivt svar fra organisten så det blir forhåpentligvis snart et besøk hit.
 

KOMMENDE


 
   
 
Flere bilder og informasjon om stemmer og funksjoner fra Karlstad domkyrka finner du her. (Kommende)
Til toppen  

Til kirkevalg

     


Orgelet i Nidarosdomen   -   Nidaros domkirke   -   Trondheim kommune

127 registre, 2 effektregistre (Harpe og rørklokke), 12 transmisjoner, en hel drøss kopler og mange flere spesialfunksjoner, mange forskjellige verk, flere i svell og fjernverk. Alt dette plassert i et instrument med mobil spillepult. Alt innenfor veggene i Nidarosdomen, med god akkustik. Det er nok ikke bare jeg som drømmer om å få tid ved et slikt instrument. Og etter å ha vært i kontakt med en domkantor i kirken ser det ut til at det kan bli et besøk dit etterhvert. Innen den tid skal kirkens nye kororgel stå klart, spillbart fra spillepulten til Steinmeyerorgelet. I tillegg har kirken også et 30 stemmers barokk orgel opprinnelig bygget av Joachim Wagner som ble resteraurert i 1994, plassert på galleriet i nordre korsarm.
(Beklager dårlige interiørbilder, de er tatt av en brosjyre om orgelet da det er fotoforbud i kirken.
Håper på tillatelse til ordentlige interiørbilder ved mitt neste besøk.)


Kommende

Flere bilder og informasjon om stemmer og funksjoner fra Nidaros domkirke / Nidarosdomen finner du her.
Til toppen  

Til kirkevalg

     


Orgelet i Skien kirke   -   Skien kommune

Orgelet i Skien kirke er et mektig instrument, og et av Norges største. Med hele 70 stemmer fordelt på 4 manualer og pedal, det er lagt opp for svell på 3 av verkene, men i dag er det kun det store svellverket som har denne funksjon. Det et mektig instrument som ruver over hele galleriets bredde, og med et overbygg som er bygd et par meter utenfor svellverkets hus, får man inntrykk av at orgelet står helt på kanten av galleriet, selv om det er litt avstand til spillepulten.  De eldste delene av orgelet stammer fra 1894, men det har blitt ombygd/utbygd først i 1936 og deretter i 1954.

Spillepulten er et imponerene syn. Med 4 frikombinasjoner og 4 separate frikombinasjoner i pedal, og diverse kopler er det over 500 betjeningsfunkjoner rundt manualene. Litt å sette seg inn i, med andre ord.


Stor takk til kantor Tim Harry Blomberg, som gir meg tilgang til dette flotte instrumentet.
Flere bilder og informasjon om stemmer og funksjoner fra Skien kirke finner du her.
Til toppen  

Til kirkevalg

     


Orgelet i Kristiansand domkirke   -   Kristiansand kommune


Orgelet i Kristiansand domkirke ble bygget av Klais Orgelbau, og sto ferdig rett før jul i 2013.
Med hele 67stemmer fordelt 4manueler og pedal, som betjener 6 verk, med korverket plassert på høyre sidegalleri fremme ved korbuen. Fasaden er lik som kirkens første orgel, men skjuler et mektig instrument.

Det er 2 spillepulter til orgelet, begge er identiske og kan til og med brukes samtidig. Galleriets spillepult står inn mot orgelhuset og har mekanist traktur, med unntak av korverket. Spillepulten nede i kirkerommet er plassert fremme ved korbuen og er helt elektrisk. Det er et registersystem som virkelig er nødvendig på et slikt instrument. I tillegg er det et kollektivsystem med såkalte "pistons", eller stempler som er programmert slik at det gir en 10 trinns crescendo til hvert verk. 5 trinn på korverk og bombardeverk.

Stor takk til domkantor Andrew Wilder,  for tilgangen til dette utrolige instrumentet.
Flere bilder og informasjon om stemmer og funksjoner fra Kristiansand domkirke finner du her.
Til toppen  

Til kirkevalg

     


Orgelet i Stavanger konserthus   -   Stavanger kommune

Orgelet i Stavanger konserthus ble innviet i februar 2013. Langs bakveggen i konsertsalen Fartein Valen ruver orgelet bak korgalleri og scene. Med sin fasade med skinnende piper og treverk i samme stil som salen, setter det god sving i fantasien, og øverst på fasaden peker chamadeverket rett ut i rommet. Med 65 stemmer fordelt på fire manualer og pedal har det utrolige kombinasjonsmuligheter. Det er hovedverk, positiv i svell, svellverk, chamadeverk og pedalverk. Spilletrakturen er mekanisk med unntak av chamadene. Koplene er elektrisk drevet slik at manualene ikke blir tyngre med flere sammenkoplede verk.

Spillepulten er plassert inn i orgelhuset og er på høyde med bakerste seterad på korgalleriet.
 


Stor takk til konserthusorganist Nils Henrik Asheim for tilgangen til dette utrolige instrumentet.
Flere bilder og informasjon om stemmer og funksjoner fra Stavanger konserthus finner du her.
Til toppen  

Til kirkevalg

     


Orgelet i Tønsberg domkirke   -   Tønsberg kommune

Orgelet i domkirken, ble sist restaurert og ombygd i 2007-2008, Det opprinnelige Frobenius orgelet (Som ble bygd i 1924) hadde 53 stemmer fordelt på 4 manualer og pedal. med sine 4 verk pluss pedalverk var det datidens største orgel i Norge. Orgelet er et av meget få orgeler i Norge med mekanisk-pneumatisk overføring fra manualene til pipene. Det er et bredt spekter av stemmer og svellfunksjon på både preluderverk, svellverk og fjernverk. Og med nesten 4000 piper er det et ordentlig lydtrykk.

Dagens orgel har 60 stemmer (56 + 4transm,) en hel drøss normalkopler og oktavkobler, og
elektrisk kombinasjons-system til hjelp for organisten. Med spillespult plassert et lite stykke unna
orgelhuset er det også mye lettere å oppfatte lydbildet.


Stor takk til domkantor Espen Melbø, som gir meg tilgang til dette flotte instrumentet.
Flere bilder og informasjon om stemmer og funksjoner fra Tønsberg domkirke finner du her.
Til toppen  

Til kirkevalg

     


Orgelet i Fredrikstad domkirke   -   Fredrikstad kommune

Orgelet i Fredrikstad domkirke er et flott instrument fra 1964, bygget av Marcussen & Søn. Med 54 stemmer fordelt på fire manualer og pedal er det et stort og allsidig orgel. Det har hovedverk, brystverk, crescendoverk, ryggpositiv og pedalverk. Det er svell-luker på crescendo og brystverket.
Med sin høyreiste fasade ruver orgelet bakerst på galleriet i kirken. Prinsipal pipene er stilig organisert og de spanske trompetene (Chamades) fra hovedverket peker rett ut i rommet, i enkelt vinkler litt vanskelig å se grunnet det høye ryggpositivet.

Spille pulten er plassert i orgelhuset, med brystverket rett over og kort avstand til ryggpositivet bak.
Registertrekk og trekk for frihåndskombinasjoner er greit og ryddig plasset på hver side av manualene.

Stor takk til domkantor Dan René Dahl, som gir meg tilgang til dette flotte instrumentet.
Flere bilder og informasjon om stemmer og funksjoner fra Fredrikstad domkirke finner du her.
Til toppen  

Til kirkevalg

     


Orgelet i Paulus kirke
   -   Oslo kommune

Orgelet i Paulus kirke har historie tilbake til 1891. I 2010 sto orgelet nyrestaurert og jobben ble utført av Karl Schucke Berliner Orgelbauwerkstatt. Orgelet har 45 stemmer som blir utnyttet i totalt 68 register. De er fordelt på 4 manualer og pedal, en ny mobil spillepult er redusert til 3 manualer med kobler til fjernverk. Begge spillepulter har elektrisk traktur og registratur. Fjernverket er plassert i et kammer i tårnet. Fasaden ble tegnet av Jørgensen på 1930 tallet.

Spillepulten på galleriet står rett ved orgelet og har datidens teknikk inntakt. Registervipper, fire frihånds generalkombinasjoner, seks fargegrupper, mulighet for å bruke pedalkombinasjonene separert fra generalkombinasjonene. Den mobile spillepulten er plassert nede ved korbuen og er helt moderne, med setzersystem, og oversiktlige vippebrytere samt full oversikt over posisjon på svelluker og crescendovalse.


Stor takk til domkantor Per Kristian Amundrød for tilgang til en flott instrument.

Flere bilder og informasjon om stemmer og funksjoner fra Paulus kirke finner du her.
Til toppen  

Til kirkevalg

     


Orgelet i Luleå domkyrka   -   Luleå kommun   -   Sverige

Orgelet i Luleå domkyrka er et flott instrument bygget av Grönlunds orgelbyggeri. Det har 64 stemmer fordelt på 3 manualer og pedal. Den høyreiste fasaden troner på galleriet. Orgelhuset rommer ca 4600 piper fordelt på hovedverk, öververk, svällverk og pedalverk. Det sto ferdig til invielsen i 1987, det har senere blitt utvidet med chamader som er plassert bak orgelhuset. Orgelet er har mekanisk traktur og registratur. Det er i tillegg elektronisk kombinasjonssystem tilgjengelig for organisten.

Spillepulten er plassert inn mot orgelhuset og har registertrekk plassert i ryddige grupper på hver side av manualene. Betjening av kombinasjonssystem er plassert i underkant av manualene med en hovedkontroll i en skapåpning ved siden av spillepulten.
 


Stor takk til Domkyrkoorganist Marcus Wargh, for tilgangen til dette flotte instrumentet.
Flere bilder og informasjon om stemmer og funksjoner fra Luleå domkyrka finner du her.


Orgelet i Trefoldighetskirken   -   Arendal kommune

Orgelet i Trefoldighetskirke i Arendal er et stort instrument med 62 stemmer fordelt på 3manualer og pedal. Bak den gamle fasaden skjuler det srg pedalverk, hovedverk, positiv i svell og svellverk. Sidetårnene er kommet til ved siste utskiftning av orgel. Orgelet har mekanisk traktur og mekaniske registertrekk med et elektronisk registersystem. Dagens orgel er fra 2010, og er bygget av tyske Mühleisen Orgelbau.
Bak svellverket er det plassert et 25tone klokkespill.

Spillepulten er plassert slik at organisten ser mot rommet og får lydtrykket i ryggen. Registertrekkene er plassert i terrassedesign med en høyde for hvert verk. Generalcrescendovalse med 2funksjoner, med og uten rørstemmer. Mekanisk og elektriske koplingsfunkjoner. Dette orgelet har mange funksjoner.

Stor takk til kantor Jens Barland, for tilgangen til dette flotte instrumentet.
Flere bilder og informasjon om stemmer og funksjoner fra Trefoldighetskirken i Arendal finner du her.
Til toppen  

Til kirkevalg

     


Orgelet i Bergen domkirke   -   Bergen kommune

Orgelet i Bergen domkirke er bygget av Rieger Orgelbau, sto ferdig i 1997 og har 61 stemmer fordelt på 3 manualer og pedal. Bak fasaden til det gamle orgelet fra Hollenbach fra 1891 befinner det seg hovedverk, positiv, svellverk og pedalverk, med stemmer fra 32 fot og ned til små 1 fots og mixturer. Instrumentet har mekanisk traktur og elektrisk registratur. Det er crescendovalse og elektronisk registersystem til hjelp for organisten, og med 61 stemmer er det godt å ha. Den store kirken har god klang og orgelet har mye å gi, fra det svake til en monumental styrke.

Spillepulten er plassert mot orgelhuset med registertrekk ryddig plassert i grupper. Kombinasjonsprogram, og annen elektronikk plasser over og under manualene.
 


Stor takk til domkantor Sigurd Melvær Øgaard for tilgang til et spennende instrument.

Flere bilder og informasjon om stemmer og funksjoner fra Bergen domkirke finner du her.
Til toppen  

Til kirkevalg

     


Orgelet i Stavanger domkirke
   -   Stavanger kommune

Orgelet i Stavanger domkirke er bygget av nederlandske Orgelmakerij Reill. Det har 54 stemmer fordelt på tre manualer og pedal, som gir hovedverk, svellverk, ryggpositiv og pedalverk. Orgelet sto ferdig i 1992 og var da det største orgelet Reil hadde levert. I 2014-2015 ble orgelet restaurert og utvidet, med blant annet 32' stemmer i pedalverk. Orgelet har også cymbelstjerne og nattergal effekter. Det brede spekret av stemmer og kirkens klang gjør det til et spennende instrument. Både traktur og register er mekaniske, men organisten har god hjelp av moderne elektronisk setzer system.

Spillepulten er plassed inn i orgelhuset med ryggpositivet tett innpå. Registertrekkene er plassert på hver side av manualene i fastsatte grupper. Pedalets registertrekk nederst.
 


Stor takk til domkantor Ivan Sarajishvili for tilgang til et veldig spennende instrument.
Flere bilder og informasjon om stemmer og funksjoner fra Stavanger domkirke finner du her.
Til toppen  

Til kirkevalg

     


Orgelet i Fagerborg kirke
   -   Oslo kommune

Orgelet i Fagerborg kirke er bygget av Orgelbau GOLL AG fra Sveits. Med sine 54 stemmer er det et av Oslos største orgler. Stemmene er fordelt på 5 verk med 3 manualer og pedal. Venstre hus sett nede fra rommet inneholder hovedverk, positiv og svellverk. Høyre hus inneholder pedalverk og soloverk. Orgelet er hovedsakelig mekanisk operert, både når det gjelder traktur og registratur. Unntaket er soloverket som er elektrisk operert og utstyrt med svell. Orgelets hus stammer fra det tidligere Jørgensen orgelet og er tilpasset dagens instrument. Det er også gjenbrukt pipemateriale, hele 21 register er helt eller delvis gjenbrukt.

Spillepulten er plassert inn mot siden av venstre orgelhus. Den er ryddig oppbygd med stemmene plassert i ryddige grupper på hver side av manualene. Soloverket har ikke eget manual med kopler mot 2. eller 3. manual. Spille pulten har moderne setseranlegg.


Stor takk til kantor Gjermund Brenne for tilgang til et spennende instrument.
Flere bilder og informasjon om stemmer og funksjoner fra Fagerborg kirke finner du her.
Til toppen  

Til kirkevalg

     
Orgelet i Uranienborg kirke
   -   Oslo kommune

Jeg har fått positiv respons på epost fra kantor i kirken. Desverre er dette en kirke med tett program, så det har så langt vært vanskelig å finne tid.
Kommende

 

 


 
Flere bilder og informasjon om stemmer og funksjoner fra Uranienborg kirke finner du her.
Til toppen  

Til kirkevalg

     


Orgelet i Frogner kirke
   -   Oslo kommune

Orgelet i Frogner kirke sto ferdig i 2017 og er levert av Harrison & Harrison fra England. Med 53 stemmer er det et av Oslos største orgler. Stemmene er fordelt utover 3 manualer og pedal som gir hovedverk, soloverk i svell, svellverk og pedalverk. Deler av orgelet stammer fra 1889 og August Nilsen, et orgel som tidligere sto i kirken som i dag er kjent som Oslo domkirke. Det store instrumentet er plasser på galleriet over inngangen til kirken med orgehus på hver side av de store glassmaleriene. Både traktur og registratur er elektrisk.

Spillepulten er ny og plassert med ryggen mot venstre orgelhus sett fra rommet. Denne er bygget opp på engelsk vis med registertrekkene i grupper på hver side av manualene. Av hjelpemidler finnes både et moderne setzersystem, generalcrescendo og divitional pistons for de ulike verkene


Stor takk til kantor Bjørn Kleppe for tilgang til et praktfullt instrument.
Flere bilder og informasjon om stemmer og funksjoner fra Frogner kirke finner du her.
Til toppen  

Til kirkevalg

     


Orgelet i Molde domkirke
   -   Molde kommune

Orgelet i Molde domkirke er bygget av Rieger Orgelbau og har 50 stemmer fordelt på 3 manualer og pedal. Orgelet omkranser det vakre rosevinduet, og orgelhuset inneholder hovedverk, svellverk, positiv i svell og pedalverk. Trakturen er mekanisk og det er elektrisk registratur med kombinasjons-system og generalcrescendo. Instrumentet ble innviet første juledag i 1999 og er kirkens andre orgel. Her er det store variasjonsmuligheter og rommets klang gjør det til et veldig spennende instrument.

Spillepulten er plassert litt unna orgelhuset, men vendt mot pipene slik at det kan plasseres kor mellom fasade og pult. Registertrekkene er ryddig plassert i terrassestil med elektronikken over manualene. Både fotbrytere og håndbrytere for kontroll av kombinasjons-systemet.
 


Stor takk til domkantor Magnus Moksnes Myhre for tilgang til en flott instrument.

Flere bilder og informasjon om stemmer og funksjoner fra Molde domkirke finner du her.
Til toppen  

Til kirkevalg

     


Orgelet i Sakshaug kirke
   -   Inderøy kommune

Orgelet i Sakshaug kirke sto ferdig i 2018 og har 46 stemmer fordelt på 3 manualer og pedal. Det ble levert av Brødrene Torkildsen og troner høyreist på galleriet. Både traktur og registratur er mekanisk og det er montert elektrisk kombinasjonssystem. Fasaden skjuler hovedverk, positiv, svellverk og hovedverk. Dette er tredje og siste orgel i Br. Torkildsens orgeltrilogi på Inherred. Kirken har også et lite orgel levert av Claus Jensen fremme ved koret.

Spillepult er plassert i front av fasaden inn mot orgelhuset. Registertrekkene er plassert i grupper på hver side av manualene og kombinsasjonssystemet er ryddig plassert i en skuff under registetrekkene på venstre side. Fotbrytere for kopler og steg i kombinasjoner nede over pedalbrettet.
 


Stor takk til kantor Bjørn Alexander Bratsberg, for tilgang til en flott instrument.

Flere bilder og informasjon om stemmer og funksjoner fra Sakshaug kirke finner du her.
Til toppen  

Til kirkevalg

     


Orgelet i Gjøvik kirke
   -   Gjøvik kommune

Orgelet i Gjøvik kirke er et flott instrument som sto ferdig i før jul i 2007 og ble levert av Norsk Orgelverksted A/S i Snertingdal i samarbeid med Åkerman & Lund fra Sverige. Med 45 stemmer fordelt på 3manualer og pedal, er det et av de største orglene mellom Oslo og Trondheim. Stemmene er fordelt på hovedverk, positiv i svell, svellverk og pedalverk. Orgelet har mekanisk traktur med barkermaskiner for å lette koplingen og elektrisk registratur. Elektronisk registersystem med kombinasjon og gruppesystem. I tillegg er det generalcrescendo.

Spillepulten er plasser slik at organisten sitter med ansiktet ut mot kirkerommet, og er plassert helt inn mot orgelhuset. Den er oppbygd i terassestil og datakontrollpanelet plassert i en skuff på høyre side.


Stor takk til kantor Vidar Fredheim, som gir meg tilgang til dette flotte instrumentet.
Flere bilder og informasjon om stemmer og funksjoner fra Gjøvik kirke finner du her.
Til toppen  

Til kirkevalg

     


Orgelet i Steinkjer kirke
   -   Steinkjer kommune

Orgelet i Steinkjer kirke  er bygget av Br. Torkildsen Orgelbyggeri AS og har 45 stemmer fordelt på 3 manualer og pedal som betjener hovedverk, svellverk, ryggpositiv og pedalverk. Det ruver godt synlig i sitt hvite dekorerte orgelhus på galleriet bak kirken. Det har mekanisk traktur og registratur med elektronisk registersystem. I tillegg har det cymbelstjerne effektregister. Orgelet er bygget i barokkstil, selv om det er med svellverk og enkelte andre detaljer også er fleksibelt til annen og nyere musikk. Spillepulten er plassert inn i orgelhuset med registertrekk i grupper på hver side av manualene. Det er noe spesiell løsning for kontroll av svellfunksjon. Kombinasjonssystemet har et kontrollpanel i en skuff på venstre side.

Kirken har også et kororgel, også dette fra Br. Torkildsen. Med 7 stemmer fordelt på 1 manual og pedal. Manualet er delt i diskant og bass og pedalet kan kobles til manual.


Stor takk til Rudolf de Beer og Kristin Eek for tilgang til to veldig spennende instrumenter.

Flere bilder og informasjon om stemmer og funksjoner fra Steinkjer kirke finner du her.
Til toppen  

Til kirkevalg

     

 

Orgelet i Hamar domkirke
   -   Hamar kommune

Jeg har fått positivt svar fra organisten så jeg håper det blir et besøk etter sommeren.

Kommende


 
   

 

Flere bilder og informasjon om stemmer og funksjoner fra Hamar domkirke finner du her. ( Kommende)
Til toppen  

Til kirkevalg

     


Orgelet i Johanneskirken
   -   Bergen kommune

Orgelet i Johanneskirken har 44 stemmer fordelt på tre manualer og pedal. Det opprinnelige orgelet fra 1894 ble bygd av Schlag und Söhne og hadde 44 stemmer. I løpet av årene ble det bygd om, men dagens orgel er restaurert tilbake til orgelets opprinnelige klangbilde og sto ferdig i 1999. Det har elektropneumatisk traktur, elektrisk registratur og crescendovalse. Noe modernisert har det likevel blitt, med elektrisk setzer og kollektivbrytere for mF, F og Tutti.

Spillepulten er plassert rett foran orgelhuset med retning mot rommet slik at organisten har utsyn over salen. Registertrekkene er plassert i terrassestil med egen høyde for hvert verk. Kombinasjonspanelet, kollektivbrytere og andre funksjoner er greit plassert for enkel bruk undet spilling.
 


Stor takk til kantor Asbjørn Myksvoll for tilgang til et spennende instrument.

Flere bilder og informasjon om stemmer og funksjoner fra Johanneskirken finner du her.
Til toppen  

Til kirkevalg

     


Orgelet i Langevåg
 kirke   -   Sula kommune

Orgelet i Langevåg kirke sto ferdig i 2007 og ble bygget av Rieger Orgelbau fra Østerike. Bak den høyreiste fasaden ligger det 43 stemmer som betjenes fra 3 manualer og pedal. Det er hovedverk, svellverk, ryggpositiv og pedalverk. Svellverket er plassert i eget hus bak orgelhuset til hovedverk og pedalverk. Det er mekanisk traktur og elektrisk registratur. I tillegg er det et kombinasjons system med inntil 10 brukere. Orgelhuset er stilig med sine blanke fasadepiper og høye bygning opp mot taket, og står godt mot det moderne preget i rommet.

Spillepulten er montert rett inn hovedorgelets hus. Registertrekkene er ryddig plassert i 2 grupper på hver side av manualene. Fotbrytere for koppel og steppbrytere for automatikken.
 


Stor takk til kantor Håvard Sveås for tilgang til et flott instrument.

Flere bilder og informasjon om stemmer og funksjoner fra Langevåg kirke finner du her.
Til toppen  

Til kirkevalg

     Orgelet i Ishavskatedralen   -   Tromsdalen kirke
   -   Tromsø kommune

Orgelet i Tromsdalen kirke ble bygget av svenske Grönlund og sto ferdig i 2005. Det har 42 stemmer fordelt på 3 manualer og pedal, som gir hovedverk, positiv i svell, svellverk og pedalverk. Orgelet er bygget i stil med den spesielle kirkebygningen og ruver en etasje over organisten. Orgelet har mekanisk traktur og elektrisk registratur med elektronisk minne. Instrumentet rommer mange ulike stemmer fra 32' i bass til de små mixtur og ters-stemmene.

Spillepulten med sine buede terasser er oversiktlig med blant annet mekanisk og LED-indikatorer for svell og crescendo. Av hjelpemidler finnes generalcrescendo, setzersystem og kollektiv for hvert manual/pedal.
Det er en ryddig spillepult stemmene og funksjonene for hvert verk i høyde med tilhørende manual.


Stor takk til kantor Linde Mothes for tilgangen til dette spennende instrumentet.
Flere bilder og informasjon om stemmer og funksjoner fra Ishavskatedralen - Tromsdalen kirke finner du her.
Til toppen  

Til kirkevalg

     


Orgelet i Narvik kirke
   -   Narvik kommune

Orgelet i Narvik kirke sto ferdig i 1982. Det ble levert av Jemlich Orgelbau Dresden, den gang kjent som V.E.B. Orgelbau. Det har 42 stemmer fordelt på 3 manualer og pedal som gir hovedverk, svellverk, oververk og pedalverk. Trakturen er mekanisk og registraturen er elektrisk. Det er i tillegg elektronisk kombinasjonssystem. Orgelet ble restaurert i 2018 og er nå også forberedt for tilkobling av det store soloverket fra 1950 tallet som er plassert på loftet over kirkerommet.

Spillepulten er plassert inn mot orgelfasaden på galleriet. Registervipper er plassert i ryddige grupper på venstre side av manualene og kombinasjonssystemet betjenes med knapper under første manual. Det er også en generalcrescendo og justerbar hastighet på tremulantene på både andre og tredje manual.
 


Stor takk til kantor Ingjerd Grøm for tilgang til dette flotte instrumentet.
Flere bilder og informasjon om stemmer og funksjoner fra Narvik kirke finner du her.
Til toppen  

Til kirkevalg

     

 

Orgelet i Kongsberg kirke
   -   Kongsberg kommune

Jeg har nå fått en kontakt i Kongsberg kirken, så da ser det ut til at jeg omsider skal få prøve orgelet med histore tilbake til 1700 tallet, opprinnelig bygd av Gloger og idag restaurert tilbake til slik det antas at instrumentet lød på siste halvdel av 1700 tallet.


 

 

 
 
Flere bilder og informasjon om stemmer og funksjoner fra Kongsberg kirke finner du her. (Kommende)
Til toppen  

Til kirkevalg

     


Orgelet i Lillehammer kirke
   -   Lillehammer kommune

Orgelet i Lillehammer kirke ble bygget av Rieger Orgelbau fra Østerike. Det sto ferdig i 2001 og har 41 stemmer fordelt på tre manualer og pedal. Med hovedverk, positiv, svellverk og pedalverk gjemt bak den stilige fasaden har orgelet mye å by på av lyd og god klang. Orgelet har mekanisk traktur og elektrisk registratur. I tillegg er det et elektronisk system for registerhjelp. Med stemmer fra 32' i pedal og ned til ters og mixturstemmer ned mot 1' er det mulighet for stor variasjon.

Spillepulten er plassert frittstående med litt avstand til orgelhuset og med organisten vendt mot orgelet. Den er bygget i terrassestil med svak vinkel på terassene, alle programmeringsfunksjoner er plassert lett tilgjengelig. Enkelte kontrollfunksjoner også plassert slik at registermedhjelpere kan betjene sekvenshopp.


Stor takk til kantor Tim Collins, som gir meg tilgang til dette flotte instrumentet.
Flere bilder og informasjon om stemmer og funksjoner fra Lillehammer kirke finner du her.
Til toppen  

Til kirkevalg

     


Orgelet i
Vår Frelsers kirke   -   Haugesund kommune

Orgelet i Vår Frelsers Kirke er et instrument med 40 stemmer fordelt på 3 manualer og pedal. Det er bygget av Verschueren Orgelbouw fra Nederland og sto ferdig i 2004. Det er helmekanisk i både traktur og registratur med hjelpemekanikk i manual. Det ruver på galleriet med hovedverk, svellverk, echoverk i svell og pedalverk. Orgelet erstattet et Steinmeyer orgel fra 1955.

Spillepulten er plassert inn i orgelhuset og har echoverket plassert med svell-luker på hver side. Regisertrekkene er plassert på sidene og over notebrett og manualer.

Kirken har også et lite kororgel av Robert Gustavsson Orgelbyggeri AB med 7stemmer fordelt på manual og pedal. Manualet kan deles i bass og diskant på de fleste stemmene,


Stor takk til kantor Goos Ten Napel for tilgang til et flott instrument.

Flere bilder og informasjon om stemmer og funksjoner fra Vår frelsers kirke finner du her.
Til toppen  

Til kirkevalg

     


Orgelet i Stedje Kyrkje
   -   Sogndal kommune

Orgelet i Stedje kirke sto ferdig sommeren 2018 og ble bygget av Orgelmakerij Steendam fra Nederland. Det har 40 stemmer fordelt på 3 manualer og pedal. Som gir hovedverk, positiv i svell, svellverk og pedalverk. Det meste av pipene kommer fra flere forskjellige instrumenter i både Norge og Nederland. Både traktur og registratur er elektrisk, og det er et stort kombinasjonssystem til hjelp for organisten. Orgelet er så stort at det tar opp nesten all plass på galleriet. 

Spillepulten er plassert under fremre del av orgelet og plassert slik at organisten ser ut mot rommet. Registertrekk og kopler er plassert i ryddige rekker i terassestil på hver side av manualene. Svellpedaler crescendovalse og fotbrytere for kontroll av kopler og steppfunksjoner plassert over pedalbrettet.
 


Stor takk til kantor Arild Slinde, for tilgang til dette flotte instrumentet.
Flere bilder og informasjon om stemmer og funksjoner fra Stedje kyrkje finner du her.
Til toppen  

Til kirkevalg

     


Orgelet i
Eid kyrkje   -   Nordfjordeid kommune

Orgelet i Eid Kyrkje ble opprinnelig bygd av Jørgensen i 1960. I 2015 ble det utvidet og ombygget av engelske Bower & Company med pipemateriell fra det gamle orgelet, samt piper fra et gammelt orgel fra Austefjord. Orgelet har i dag 40 stemmer fordelt på 3 manualer og pedal. Hovedverk, positiv, svellverk og pedalverk er gjemt bak fasaden fra 1960. Orgelet har elektrisk traktur og registratur og flere spillerhjelpemidler. Både pistons for hvert manual og pedal, samt kombinasjonssystem med opp til 100 kombinasjoner.

Spillepulten er plassert på høyre arm av galleriet og er bygget etter engelsk stil. Registertrekkene er plassert i ryddige grupper på begge sider av manualet.
 


Stor takk til kantor Ralph Cupper for invitasjon og tilgang til dette flotte instrumentet.

Flere bilder og informasjon om stemmer og funksjoner fra Eid kyrkje finner du her.
Til toppen  

Til kirkevalg

     


Orgelet i St. Petri kirke
   -   Stavanger kommune

Orgelet i St. Petri kirke ble levert av tyske Jehmlich Orgelbau i Dresden i 1977. Orgelet har 40 stemmer fordelt på 3 manualer og pedal, som gir hovedverk, svellverk, brystverk og pedalverk. Det er elektrisk registratur og mekanisk traktur. Instrumentet er modernisert og utstyrt med et flott kombinasjonssystem samt generalcrescendo og tuttikollektiv. Alle verk bortsett fra hovedverk er utstyr med tremulant som kan hastighetsreguleres fra spillepult.

Spillepulten er plassert inn mot orgelhuset med registervipper i en ryddig løsning på venstre side av manualene. Fotbrytere for kobler, frem og tilbake i programm, innkobling av crescendopedal, samt tutti. Registersystemet er kontrollert fra knapper under nedre manual.
 


Stor takk til domkantor Ivan Sarajishvili og kantor Vidar Vikøren for tilgang og tillatelse
Flere bilder og informasjon om stemmer og funksjoner fra St. Petri kirke finner du her.
Til toppen  

Til kirkevalg

     


Orgelet i Bragernes kirke
   -   Drammen kommune

Orgelet i Bragernes kirke er spennende instrument med 39stemmer fordelt på tre manualer og pedal.
Dette gir hovedverk, positiv, svellverk og pedalverk. Det sto ferdig i 1998 og ble bygget av danske
Carsten Lund. Orgelet har mekanisk traktur og elektrisk manøver av registertrekk. Det er også et elektronisk registersystem

Spillepulten er plassert inn mot orgelhuset med registertrekkene plasset på hver side av manualene i terassestil, med registersysteme over øverste manual.

I kirken finnes også et flott kor-orgel, som også er bygd av Carsten Lund.

Stor takk til kantor Anders Eidsten Dahl, som gir meg tilgang til dette flotte instrumentet.
Flere bilder og informasjon om stemmer og funksjoner fra Bragernes kirke finner du her.
Til toppen  

Til kirkevalg

     


Orgelet i Levanger kirke
   -   Levanger kommune

Orgelet i Levanger kirke er et flott instrument levert av Brødrene Torkildsen. Det sto ferdig i 2003 og har 38 stemmer fordelt på 3 manualer og pedal. Orgelhuset rommer Hovedverk, svellverk, bombardeverk og pedalverk. Både traktur og registratur er mekanisk, i tillegg er det også elektronisk kombinasjonssystem og generalcrescendo. Orgelet står høyreist på galleriet og er bygget rundt det store runde vinduet over inngangspartiet. Kirken har i tillegg til hovedorgelet også et lite orgelpositiv levert av Paul Ott i 1976, et harmonium levert av Johan Cornelius Isachsen i 1876 og et flott Steinway flygel levert i 2021

Spillepulten er plassert inn mot orgelhuset og har registertrekkene plassert i lett buede terasser på hver side. Kontroller for kombinasjonssystem er plassert under og over manualer.
 


Stor takk til kantor Erling Neergård, for tilgang til dette flotte instrumentet.
Flere bilder og informasjon om stemmer og funksjoner fra Levanger kirke finner du her.
Til toppen  

Til kirkevalg

     


Orgelet i Larvik kirke   -   Larvik kommune

Orgelet i Larvik kirke er stort instrument med 38 stemmer, fordelt på tre manualer og pedal. som gir hovedverk, positiv, svellverk og pedalverk. Orgelet har mekanisk traktur, men elektrisk manøver av register. Elektronisk registersystem gir god hjelp til store skift i ønsket registrering av orgelet.
Det er bygget av danske Carsten Lund og ble innviet i september i 1997. Basert på orgelet stemme-antall har jeg funnet ut at det er omkring 2250-2350piper i orgelet.

Spillepulten er plassert helt inn i orgelhuset og har registertrekk plassert på hver side av manualene, midt under manualene er det en bred trykk-knapp for å skifte trinn i registersystemet. Det er i tillegg fotbrytere for betjening av koplene, samt å gå frem eller tilbake i registersystemet.

Stor takk til kantor Dag Eivind Holhjem, som gir meg tilgang til dette flotte instrumentet.
Flere bilder og informasjon om stemmer og funksjoner fra Larvik kirke finner du her.
Til toppen  

Til kirkevalg

     


Orgelet i Tynset kirke   -   Tynset kommune

Orgelet i Tynset kirke sto ferdig i 2017 og ble levert av Ryde og Berg orgelbyggeri. Orgelet ble opprinnelig bygget av Marcussen & søn i 1959 for en kirke i Danmark. Det ble deretter flyttet til Norge hvor Ryde & Berg restaurerte og utvidet orgelet med nye stemmer. Orgelet fikk også ny fasade og fasadepiper. Orgelet har 36 stemmer fordelt på 3 manualer og pedal, som gir hovedverk, ryggpositiv, brystverk i svell og pedalverk. Orgelet har mekanisk traktur og registratur bortsett fra pedalstemmene som har elektrisk kontroll. Det er i tillegg montert R&B Setzer kombinasjonssystem.

Spillepulten er plassert inn i orgelhuset mot hovedverk. Registertrekkene er plassert i grupper på hver side av manualene. Koplene er mekanisk kontrollert med fotpedaler.
 


Stor takk til kantor Karin Eline Hartviksen, som gir meg tilgang til dette flotte instrumentet.
Flere bilder og informasjon om stemmer og funksjoner fra Tynset kirke finner du her.
Til toppen  

Til kirkevalg

     
Flere og bedre bilder kommer, mitt første besøk var ikke planlagt, og heller ikke tiden jeg fikk ved orgelet. Håper på å få tatt med fotoutstyr og opptager ved neste besøk

 

 

 

 Orgelet i Søndre Slagen kirke   -   Tønsberg kommune

Orgelet i Søndre Slagen kirke ble levert av Br. Torkildsen Orgelbyggeri, og sto ferdig i 1985. Det har 33 stemmer foredelt på 3 manualer og pedal. Det er hovedverk, svellverk, bombardeverk og pedalverk. I tillegg til svellverket har også bombardeverket svellfunksjon. Orgelhuset er stilig og hever seg opp mot og rundt det runde vinduet i kirken endevegg. Orgelet er helmekanisk, både traktur og registratur, det er ingen spillerhjelp i form av datafunksjoner eller frihåndskombinasjoner. Med kirkens gode akkustikk og orgelets klare klang, føles det som man sitter i et mye større rom.

Spillepulten er plassert inn i orgelhuset og har ryddige registertrekken plassert i ryddige grupper på hver side av manualene. Kopler har både hånd og fotbetjening og svellpedalene plassert i senter.


Stor takk til kantor Arne Næss, for tilgang til dette flotte instrumentet.
Flere bilder og informasjon om stemmer og funksjoner fra Søndre Slagen kirke finner du her.
Til toppen  

Til kirkevalg

     


Orgelet i
Røros kirke   -   Røros kommune

Orgelet i Røros kirke ble bygd av Ryde og Berg i Østfold og har 33 stemmer fordelt på 3 manualer og pedal, som gir hovedverk, positiv, svellverk og pedalverk. Det sto ferdig i desember i 2012 og ble innviet i januar 2013. Orgelet har hovedsakelig mekanisk traktur, med unntak av diverse kopler samt pedal som er rent elektromekanisk. Elektrisk registratur og elektronisk kombinasjons-system for registere.

Spillepulten er plassert "inne" i orgelet, slik at man sitter under et av pipeverkene. Registertrekkene er plassert i logiske grupper på sidene og over manual. Registersystemet betjenes under første manual.

Kirken har også et gammelt barokkorgel, restaurert og i bruk. Det stammer tilbake fra tiden rundt 1742! Dette er plassert på øverste galleri over alteret på motsatt side av rommet i forhold til hovedorgelet.


Stor takk til kantor Stephen Hicks for tilgang til dette instrumentet.
Flere bilder og informasjon om stemmer og funksjoner fra Røros kirke finner du her.
Til toppen  

Til kirkevalg

     

 

Orgelet i
Eidsvoll kirke   -   Eidsvoll kommune

Et instrument som skal være spennende ifølge flere av mine organistkontakter. En disposisjon som ser lovende ut.

Jeg har vært i kontakt med kantor. Så jeg håper jeg skal få til et besøk snart.

KOMMENDE


 
   
 
Flere bilder og informasjon om stemmer og funksjoner fra Eidsvoll kirke finner du her. (Kommende)


Orgelet i Slagen kirke   -   Tønsberg kommune

Orgelet i Slagen kirke er et flott instrument som ruver fra sin plass på galleriet. Det er et instrument som regnes som et av de fineste konstertorgeler i området. Det opprinnelige orgelet er fra 1972, men har blir modernisert/endret flere ganger, senest i 2011. Med 32 stemmer fordelt på 3 manualer og pedal, som gir hovedverk, brystverk m. svell, ryggpositiv og pedalverk. Det er det et allsidig instrument. Spesielt for dette orgelet er at det er klargjort for rørklokkespill, som de nå samler inn penger til. En annen ting er trompetstemmen som er plassert i horisontal stilling ut fra orgelhuset. Det er et stilig instrument.

Spillepulten er plassert mot orgelhuset og har veldig fine betjeningsmuligheter, med fotknapper for funksjoner til kopler, samt skifte av register.

Stor takk til kantor Svein Erik Tandberg, som gir meg tilgang til dette flotte instrumentet.
Flere bilder og informasjon om stemmer og funksjoner fra Slagen kirke finner du her.
Til toppen  

Til kirkevalg

     


Orgelet i
Østre Fredrikstad kirke   -   Fredrikstad kommune

Orgelet i Østre Fredrikstad har 30 stemmer fordelt på 3 manualer og pedal. Det sto ferdig i 1972 og ble levert av Bruno Christensen & Sønner fra Danmark. Orgelhuset inneholder hovedverk, svellverk, brystverk med svell og pedalverk. Trakturen er mekanisk og registermanøver er elektrisk. Orgelhuset passer godt inn i kirkens flotte interiør og det samme gjør orglets klang mot rommets akkustikk.

Spillepulten er plassert inn mot orgelhuset og er lett å bli kjent med. Her er det tre separate sett med registertrekk som gi 3 kombinasjoner, i tillegg har pedal to egne kombinasjoner i tillegg. I tillegg til elektriske kobler er det uavhengig mekaniske kobler med fotpedaler. Det er en funksjon for tutti samt supliment kobling under hvert manual. Det er også en rekke med avkoblere for de ulike rørstemmene.
 


Stor takk til kantor for tillatelse og kirketjener Hege Saugstad for tilgang til dette instrumentet
Flere bilder og informasjon om stemmer og funksjoner fra Østre Fredrikstad kirke finner du her.
Til toppen  

Til kirkevalg

     


Orgelet i
Førde kirke   -   Førde kommune

Orgelet i Førde kirke har 30 stemmer fordelt på 3 manual og pedal. Det ble bygd av Jemlich Orgelbau og er fra 1978. Senere restaurert og modernisert i 2011/2012. Med ryggpositiv, hovedverk, svellverk og pedalverk i det hvitmalte orgelhuset på galleriet fyller det opp kirken med lyd, men rommets klang kunne vært bedre.. Orgelet har mekanisk traktur og elektrisk registermanøver og fikk også elektronisk registerprogram under moderniseringen. Dette er kirkens andre orgel siden bygget sto ferdig i 1885. 

Spillepulten er plassert inn i orgelhuset i hovedorgelet og er enkel og ryddig. Registerbrytere, koppelbrytere plassert på venstre side og programfunskjoner på høyre. Pedal for crescendofunksjon plassert ved svellpedal. Steppbrytere for setzer både ved pedal, under manual og over programpanel.
 


Stor takk til kantor Gro Anthun, for tilgang til dette instrumentet
Flere bilder og informasjon om stemmer og funksjoner fra Førde kirke finner du her.
Til toppen  

Til kirkevalg

     


Orgelet i Tangen kirke   -   Drammen kommune

Orgelet i Tangen kirke sto ferdig i 1952 og ble levert av J. H. Jørgensen fra Oslo. Det har 27 stemmer med med alle transmisjoner og unitstemmer er det totalt 48 register. Stemmene er fordelt på 3 manualer og pedal, som gir hovedverk, positiv, svellverk og pedalverk. Det har elektrisk traktur og registratur med pneumatiske vindlader. Fasaden er bygget i stil med rommet og kler rommet godt.

Orgelet blir demontert høsten 2018 for å gjøre plass til et nytt instrument.

Spillepulten er plassert til venstre for orgelhuset og sideveis, slik at organisten har fullt utsyn ned i rommet. Den er fylt opp med alt av datidens hjelpemidler for å hjelpe organisten til å gjøre større endringer i lydbildet. Med både frihåndskombinasjoner, generalcrescendo og fire forhåndsinnstilte kombinasjoner.


Stor takk til Kantor i Bragernes kirke, Anders Eidsted Dahl for å ordne tilgang til instrumentet.
Flere bilder og informasjon om stemmer og funksjoner fra Tangen kirke finner du her.
Til toppen  

Til kirkevalg

     


Orgelet i Hallingdalsdomen - Nes kirke   -   Nes kommune

Orgelet i Nes kirke sto ferdig i 1999 og ble levert av Kenneth Thickel and Company Ltd fra England. Det har 27 stemmer fordelt på 3 manualer og pedal, som gir hovedverk, svellverk, echoverk og pedalverk. Orgelet erstattet et Olsen og Jørgensen orgel fra 1912, som i dag er flyttet til Nes Fjellkirke. Det er mekanisk traktur og elektrisk registratur. Av hjelpemidler har man både divitional pistons og kombinasjonssystem.

Spillepulten er plassert inn mot orgelhuset og registertrekkene plassert i vertikale grupper på hver side av manualene. Små fotbrytere for divitionals, kombinasjonssystem og koples plassert på hver side av svellpedalen.
 

Stor takk til kantor Peter Rødel for tilgang til et flott instrument.
Flere bilder og informasjon om stemmer og funksjoner fra Nes kirke finner du her.
Til toppen  

Til kirkevalg

     


Orgelet i Moss kirke   -   Moss kommune

Orgelet i Moss kirke er et instrument med historie tilbake fra 1917. Det sto ferdig i 2004 og har 38 stemmer fordelt på to manualer og pedal, som gir hovedverk, svellverk og pedalverk. Det er svenske Åkerman & Lund som har bygget orgelet, hvor 20 av stemmene stammer fra 1917 orgelet, og 2 stemmer fra ombygningen av 1961. Den gamle fasaden står fint mot rommet og skjuler instrumentet som rommer ca. 2500 piper i størrelser fra 10m i pedalet og ned til noen få millimeter. Orgelet har mekanisk traktur og elektriske registertrekk. Det er også en hjelpefunksjon på manualene som gjør det lettere å spille.

Spillepulten er plasser ved kanten av galleriet, slik at lydbildet lett oppfattes. Den er bygget i terrassestil med registertrekk og kopler plassert ryddig på hver side.


Stor takk til kantor Kjetil Ertresvåg, som gir meg tilgang til dette flotte instrumentet.
Flere bilder og informasjon om stemmer og funksjoner fra Moss kirke finner du her.
Til toppen  

Til kirkevalg

     


Orgelet i St. Johannes kirke   -   Stavanger kommune

Orgelet i St. Johannes kirke ble levert av Ryde & Berg. Instrumentet som har 37 stemmer sto ferdig i 2008. Det har 2 manualer og pedal som gir kontrollen over hovedverk, svellverk og pedalverk. Instrumentet inneholder en del piper fra Stavanger domkirkes gamle Frobenius orgel samt fra det tidligere Olsen & Jørgensenorgelet som ble erstattet. Det har mekanisk traktur og elektrisk registratur med RBSetzer system. Orgelhuset ruver opp over salen og passer godt inn i rommet

Spillepulten er plassert ved orgelhuset, men vendt mot salen. Registertrekkene er plassert i terassestil på hver side av manualenel. Fotbrytere i tillegg til registetrekk for kopler. Generalcrescendo pedal. RBSetzer betjent fra ryddig løsning over manualene hvor også innkobling av crescendo er plassert.
 


Stor takk til kantor Edgar Hansen for tillatelse og ordne kontakter for innlåsing
Flere bilder og informasjon om stemmer og funksjoner fra St. Johannes kirke finner du her.
Til toppen  

Til kirkevalg

     


Orgelet i Nordlandet kirke   -   Kristiansund kommune

Orgelet i Nordlandet kirke sto ferdig i desember 1999, men ble innviet 1. januar 2000. Milleniumsorgelet ble levert av Grönslunds Orgelbyggeri AB fra Sverige. Det har 35 stemmer fordelt på 2 manualer og pedal. Det store orgelhuset inneholder hovedverk og svellverk. I et eget oppsett bak orgelhuset er pedalverket plassert. Fasaden er gammel, men endret og hevet for å gi plass til det store instrumentet som skjuler seg bak. Både traktur og registratur er mekanisk, men det er elektromagneter for å hjelpe organisten med et kombinasjonssystem. Svellverket har barkermaskin for å lette trykket som behøves på tangentene. Orgelet har også en fuglesangeffekt innebygd.

Spillepulten er plassert inn mot orgelhuset et godt steg opp fra gallerigulvet. Registertrekkene er plassert i gruppet på sidene av manualene. Kontroll av kombinasjonssystemet ligger under nedre manual.


Stor takk til kantor Peder Rensvik for tilgang til et flott instrument.
Flere bilder og informasjon om stemmer og funksjoner fra Nordlandet kirke finner du her.
Til toppen  

Til kirkevalg

     


Orgelet i Hammerfest kirke   -   Hammerfest kommune

Orgelet i Hammerfest kirke ble levert av Marcussen & Søn i 2010. Det har 32 stemmer hvorav 2 transmisjoner. Orgelets 2 manualer og pedal betjener hovedverk, svellverk og pedalverk. Orgelhuset opptar store deler av galleriet med dybte på nesten 6,5 meter. Det er delt opp i tre separate seksjoner for hvert av verkene med pedalverket bakerst.S pilletrakturen er mekanisk og registraturen elektrisk. Det er elektronisk kombinasjonssystem tilgjengelig.

Spillepulten er plassert inn mot hovedverkets orgelhus i fremkant av galleriet. Registertrekkene er fordelt på hver side av manualene i terrassestil. Kontrollpanel for setzer er plassert i en skuff på høyre side. Koplene er elektrisk betjent og har både fotpedal og trekk.
 


Stor takk til organist Elena Fredriksen for tilgang til et spennende instrument.
Flere bilder og informasjon om stemmer og funksjoner fra Hammerfest kirke finner du her. (Kommende)
Til toppen  

Til kirkevalg

     
Orgelet i Sandar kirke   -   Sandefjord kommune

Orgelet i Sandar kirke er bygget av Flentrop Orgelbouw i Nederland og innviet i januar 2011. Orgelet er det femte i rekket siden kirken sto ferdig i 1792. Instrumentet fyller kirken med flott lyd fra sine 2000 piper, med 31 stemmer fordelt på 2 manualer pluss fotmanual som gir hovedverk, svellverk og pedalverk. Selv om kirken ikke har den beste etterklang har Flentrop levert et orgel som gir flott klang og med mange muligheter for variert oppsett som gir organisten mulighet til å tilpasse lyden til alt fra fest og høytid, bryllup og gudstjenester, samtidig som det kan dempes for å gi toner til trøst i begravelser og minnestunder.

Fasaden på orgelet passer fint inn i den gamle trekirken, og løfter seg stolt opp mot taket fra sin plass på galleriet. Med flott spotbelysning er det blitt et smykke som fanger blikket, om man ser opp.

Stor takk til kantor i Sandar kirke, Bjørg, som gir meg tilgang til dette flotte instrumentet.
Flere bilder og informasjon om stemmer og funksjoner fra Sandar kirke finner du her.
Til toppen  

Til kirkevalg

     

 

Orgelet i Strømsø kirke   -   Drammen kommune

Jeg har vært i kontakt med kantor i Bragernes kirke, som skulle ordne kontakt eller tilgang til orgelet.

KOMMENDE

 


 


 

 

 


 

 
Flere bilder og informasjon om stemmer og funksjoner fra Strømsø kirke finner du her.
Til toppen  

Til kirkevalg

     


Orgelet i Nordlyskatedralen  -  Alta kirke   -   Alta kommune

Orgelet i Nordlyskatedralen sto ferdig i 2013 og ble levert av svenske Grönlund Orgelbyggeri AB. Det har 29 stemmer fordelt på 2 manualer og pedal. Orgelet er montert på et galleri med nisje inn i veggen for svellverket og er stillig tilpasset det særegne kirkerommet. Orgelet består av hovedverk, svellverk og pedalverk og har mekanisk traktur. Registraturen er elektrisk betjent og det er et setzeranlegg tilgjengelig. Orgelet har to svellpedaler hvor den ene fungerer som vanlig svell, den andre var et prøveprosjekt for å åpne luker kun mot alteret for en fjernverklignende effekt. Den siste er i dag ikke i bruk.

Spillepulten er plassert nede i kirkerommet rett under orgelgalleriet og fasaden. Registertrekkene er plassert i terrassestil på hver side av manualene. Koplene kan betjenes både med hånd og fot.
 


Stor takk til kantor Irina Girunyan, for tilgang til dette flotte instrumentet.
Flere bilder og informasjon om stemmer og funksjoner fra Nordlyskatedralen finner du her.
Til toppen  

Til kirkevalg

     


Orgelet i Lura kirke   -   Sandnes kommune

Orgelet i Lura kirke ble levert av Jehmlich Orgelbau fra Dresden i Tyskland. Det sto ferdig i 1988. Selve orgelhuset ble bygget lokalt av Byberg Møbelfabrikk i Ganddal, Sandnes. Orgelet har 28 stemmer fordelt på 2 manualer og pedal. Bak fasaden finner man hovedverk, oververk og pedalverk. Orgelet har ikke svellverk. Både traktur og registratur er mekanisk. Orgelet er utstyrt med elektronisk kombinasjonssystem for å hjelpe organisten, dette ble montert våren 2019 og har gitt nye muligheter.

Spillepulten er plassert inn mot orgelhuset med registertrekkene ryddig plassert på hver side i grupper. Kirken har investert i god konsertbelysning, både lyskanoner og lyskastere som belyser både fasadepiper og organisten med ønsket effekt etter behov.
 


Stor takk til kantor Viggo Arne Fagerjord, for tilgang til dette flotte instrumentet.
Flere bilder og informasjon om stemmer og funksjoner fra Lura kirke finner du her.
Til toppen  

Til kirkevalg

     


Orgelet i Horten kirke   -   Horten kommune

Orgelet i Horten kirke ble sist ombygd og utvidet av tyske Karl Schuke Berliner Orgelbauwerkstatt og sto ferdig i 2013. Det har 28 stemmer fordelt på 2 manualer og pedal. Fasaden er fra kirkens første orgel og ble tegnet av kirkens arkitekt, den passer godt inn i kirkens interiør. Instrumentet har mekanisk traktur og elektrisk registratur. Orgelet har omtrent 1750 piper fordelt på hovedverk, svellverk og pedalverk. Rommet har god akkustikk og gjør dette til et spennende instrument.

Spillepulten er enkelt oppbygd med registertrekkene plassert i terassestil. Den er vendt ut mot kirkerommet. Lettbetjent setzersystem under førstemanual.
 


Stor takk til kantor Åse Igland Berg, for tilgang til dette flotte instrumentet.
Flere bilder og informasjon om stemmer og funksjoner fra Horten kirke finner du her.
Til toppen  

Til kirkevalg

     


Orgelet i Margaterakyrkan   -   Svenska kyrkan i Norge   -   Oslo kommune

Margaretakyrkan har i dag to orgler. Det største er et romantisk orgel plasser på galleriet, selve instrumentet er plassert åpent inne i tårnet med spillepulten på gallerikanten. Det har 27 register fordelt på 2 manualer og pedal. Orgelet sto ferdig i 1925 og ble levert av E. A. Setterquist & Son. Det er av romanisk karakter med mekanisk traktur og pneumatisk registratur. Spillepulten er oppbygd i terassestil. Det er 6 forhåndskombinasjoner og crescendovalse som hjelpemidler.

Det andre orgelet er et Silberman inspirert barokkorgel plassert fremme i koret. Det ble levert av slovenske Orglarstvo Močnik og sto ferdig i 2016. Det har 19 stemmer fordelt på to manualer og pedal. Dette utnyttes til totalt 26 register. Orgelet er helmekanisk med spillepulten plassert inn i orgelets fundament. Spillepulten er oppbygd med registertrekk på begge sider av manualene.


Stor takk til organist Benjamin Åberg, for tilgang til dette flotte instrumentet.
Flere bilder og informasjon om stemmer og funksjoner fra Margaretakyrkan kirke finner du her.
Til toppen  

Til kirkevalg

     


Orgelet i Spjelkavik kirke   -   Ålesund kommune

Orgelet i Spjelkavik kirke er et flott instrument med 26 stemmer fordelt på 2 manualer, koplingsmanual og pedal. Det er hovedverk, svellverk og pedalverk. Det ble levert av Marcussen & Søn fra Danmark og sto ferdig i 1992. Orgelet har mekanisk traktur og registermanøver med et ettermontert elektronisk system for kombinasjoner. Orgelet, som er plassert til høyre for alteret er flott å se på med sitt lakkerte treverk og blanke piper i fasade.

Spillepulten er plassert inn mot orgelhuset med registertrekkene plasser på hver side av manualet.
Hovedverks manual som nummer 2 og svellverks manual som nummer tre. Manual nummer én er koplingsmanualet. Kombinasjonsystemet er plassert på et stativ ved siden av orgelet.
 

Stor takk til organist Arvid Havåg for tilgang til dette flotte instrumentet.
Flere bilder og informasjon om stemmer og funksjoner fra Spjelkavik kirke finner du her.
Til toppen  

Til kirkevalg

     


Orgelet i Flekkefjord kirke   -   Flekkefjord kommune

Orgelet i Flekkefjord kirke ble levert av Marcussen & Søn og sto ferdig i 1983. Det er et flott instrument med 26 stemmer fordelt på 2 manualer og pedal. Orgelhuset rommer hovedverk, svellverk og pedalverk. Orgelet har mekansisk traktur og registratur, men det er også montert et enkelt kombinasjonssystem med 4 frihåndskombinasjoner. Orgelet står plassert på hovedgalleriet og ruver opp mellom to grener av øvre galleri.

Spillepulten er bygget inn mot orgelhuset og har registertrekkene plassert i grupper på venstre side av manualene. Koplene er mekanisk betjent og frihåndskombinasjonene kan betjenes fra brytere under første manual og med fotbrytere. Innstilling av frihåndskombinasjoner er plassert med vippebrytere i en skuff.
 


Stor takk til organist Geir Kalleberg for tilgang til dette flotte instrumentet.
Flere bilder og informasjon om stemmer og funksjoner fra Flekkefjord kirke finner du her.
Til toppen  

Til kirkevalg

     


Orgelet i Avaldsnes kirke   -   Karmøy kommune

Orgelet i Avaldsnes kirke sto ferdig i 1981 og har 26 stemmer fordelt på 2 manualer og pedal. Det ble levert av Marcussen & Søn som også leverte et lite kororgel med 4 stemmer året etterpå. Hovedorgelet er plassert på et galleri i tårnet og ruver flott med hovedverk, brystverk i svell og pedalverk. Både traktur og registratur er mekansisk. Orgelets klang fyller kirkerommet godt og tårnet gir også et bedre lydbilde enn tilsvarende instrumenter jeg har spilt på.

Spillepulten er plassert inn mot orgelhusets base og har registertrekkene plassert i grupper på venstre side av manualene. Koplene kan betjenes med både fot og håndkontroll.

 


Stor takk til organist Arnfinn Tobiassen for tilgang til dette flotte instrumentet.
Flere bilder og informasjon om stemmer og funksjoner fra Avaldsnes kirke finner du her.
Til toppen  

Til kirkevalg

     


Orgelet i Grønnåsen kirke   -   Tromsø kommune

Orgelet i Grønnåsen kirke ble bygget av Alfred Führer Orgelbauwerkstatt, ved Heiko Lorentz. Det har 24 stemmer og 2 transmisjoner fordelt på 2 manualer og pedal, som gir hovedverk, oververk og pedalverk. I tillegg er det montert cymbelstjerne. Det er mekanisk traktur og registratur, enkle normalkopler og ingen verk i svell. Instrumentet har mange spennende sider og gir mye til rommet. Orgelhuset er bygget i en stil som står godt imot den spesielle kirkesalen.

Spillepulten er plassert på en plattform inn mot orgelhuset i nedkant og er ryddig og oversiktlig, med unntak av dårlig merking av registertrekk med to trinn.
 


Stor takk til kantor Paul Gunnar Staff, for tilgangen til dette flotte instrumentet.
Flere bilder og informasjon om stemmer og funksjoner fra Grønnåsen kirke finner du her.
Til toppen  

Til kirkevalg

     


Orgelet i Tjølling kirke   -   Larvik kommune

Orgelet i Tjølling kirke er et stilkopiert barokkorgel som sto ferdig i 2010. Det har 25 stemmer fordelt på 2 manualer og pedal, som gir hovedverk, oververk og pedalverk. Det er et helmekanisk orgel med med elektronisk setzersystem. I orgelhuset er det omtrent 1650 piper og bak huset er luft-tilførselen i åpen ramme slik at de tre store belgene er synlige. Belgene er kileformet og gir derfor en levende vind. I motsetning til de fleste orgeler i dag er det ikke svell på noen av verkene, slik at demping av lyden kun gjøres med stemmevalgene på de forskjellige verkene.

Spillepulten er plassert inn i orgelhuset og har pent dekorerte dører for å stenge. Registertrekkene er plassert på hver side av manualene, og setzersystemets kontrollpanel nederst på venstre side.


Stor takk til kantor Halvard Brattvold, for tilgangen til dette flotte instrumentet.
Flere bilder og informasjon om stemmer og funksjoner fra Tjølling kirke finner du her.
Til toppen  

Til kirkevalg

     


Orgelet i Buksnes kirke   -   Vestvågøy kommune

Orgelet i Buksnes kirke ble bygget av Ryde & Berg. Det sto ferdig i 1998 og har 25 stemmer fordelt på 2 manualer og pedal. Med hovedverk, svellverk og pedalverk er det et instrument som har mye å gi, selv til et rom som ikke har den beste akkustikk. Dette er kirkens tredje instrument, men flere av stemmende fra det forrige orgelet ble benyttet i det nye instrumentet som i sitt lysmalte orgelhus står fint til rommet. Det er mekanisk traktur og registratur. Orgelets overbygning består av to separate hus, med svellverkets hus bak og et opphold til hovedverket. Kirkens gjennomgående design har også blitt med i orgelet

Spillepulten er plassert inn mot orgelhuset med registertrekk i grupper på hver side av manualene. Med gode speil for å følge med på hva som skjer nede i salen.
 
Stor takk til kantor Andrey Pirozhkov, for tilgangen til dette flotte instrumentet.
Flere bilder og informasjon om stemmer og funksjoner fra Buksnes kirke finner du her.
Til toppen  

Til kirkevalg

     

 

Orgelet i Gand kirke   -   Sandnes kommune

Orgelet i Gand kirke sto ferdig i 1980 og ble levert av Grönlund Orgelbyggeri AB fra Sverige. Det har 23 stemmer fordelt på 2 manualer og pedal, som gir hovedverk, svellverk og pedalverk. Traktur og registratur er mekanisk. Instrumentet er plassert inn mot sideveggen på venstre side i kirkerommet. Buene i huset skal gjenspeile de buede linjene i taket. Det er et av få orgler levert av Grönlund i denne delen av Norge.

Spillepulten er plassert inn i orgelhusets base og er bygd opp med registertrekkene plassert i grupper på hver side av manualene og notebrettet. Fotbetjente kopler er plassert ved siden av svellpedal. Ruvende over organisten er de kobberfargede pipene til Trumpet 8' pekende ut i rommet. Organisten sitter med god oversikt over hva som skjer i rommet.
 


Stor takk til kantor Bengt Norbakken for tilgang til et spennende instrument.
Flere bilder og informasjon om stemmer og funksjoner fra Gand kirke finner du her.
Til toppen  

Til kirkevalg

     


Orgelet i Hov kirke   -   Sunndal kommune

Orgelet i Hov kirke i Sunndalsøra sto ferdig i 1992 og ble bygget av danske Gunnar Fabricius Husted Orgelbyggeri Aps. Det har 23 stemmer fordelt på 2 manualer og pedal, som gir hovedverk, brystverk i svell og pedalverk. Trakturen er mekanisk og registraturen er elektrisk. Det er et setzer kombinasjonssystem til hjelp for organisten. Orgelet er plassert langt fremme i kirken. Instrumentet passer godt inn i rommet med sin høye fasade og pedaltårn på siden.

Spillepulten er plassert inn mot orgelhuset og har registervipper plassert på venstre side. Organisten har derfor god sikt med hva som skjer og god kontakt med både publikum, alter område og kor.

 


Stor takk til Ingebjørg Charlotte Storset for tiden ved dette flotte instrumentet.
Flere bilder og informasjon om stemmer og funksjoner fra Hov kirke finner du her.
Til toppen  

Til kirkevalg

     


Orgelet i Søm kirke   -   Kristiansand kommune

Orgelet i Søm kirke er et stilig instrument med 22 stemmer fordelt på 2 manualer, koplingsmanual og pedal, som gir hovedverk, svellverk og pedalverk. Instrumentet er fra 2004 og ble levert av Bruno Christensen og Sønner fra Danmark. Det har mekanisk registermanøver og traktur. Orgelet er plassert til høyre i rommet og er stilig med sin høyreiste fasade i blåfarget orgelhus med pedaltårn på siden. Orgelhuset inneholder omtrent 1500 piper fordelt i et godt utvalg av stemmer. Rommets klang og orgelets disposisjon er godt tilpasset og det er mulighet for stor variasjon i musikken.

Spillepulter er bygget inn i orgelhuset.  Registertrekkene er ryddig plassert i grupper på hver side av manualene.Den høye fasaden med pipene plassert et godt stykke over spillepulten gir et godt lydbilde for den som spiller.

Stor takk til kantor Reidar Skaaland for tilgang til dette flotte instrumentet.
Flere bilder og informasjon om stemmer og funksjoner fra Søm kirke finner du her.
Til toppen  

Til kirkevalg

     


Orgelet i Kopervik kirke   -   Karmøy kommune

Orgelet i Kopervik sto ferdig i 2018 og ble levert av Marcussen & Søn fra Danmark. Det er et pent og stilrent instrument som står godt til rommet i kirken som sto ferdig i 2017. Orgelet har 21 stemmer fordelt på 2 manualer og pedal. Det er hovedverk, svellverk og pedalverk som har fått hvert sitt hus med svellverk bak hovedverk. Både traktur og registratur er mekanisk og orgelet har ingen moderne hjelpemidler. Orgelet er plassert langt frem i kirken langs høyre side av rommet rett ved det opphøyde gulvet mot alter. Det store rommet har god akkustikk og det er morsomt å leke med klanger.

Spillepulten er plassert inn mot hovedverkets fasade og har fått registertrekkene plassert i grupper på hver side av manualene. Koplene og suboktav-koppel betjenes med mekaniske fotbrytere.
 


Stor takk til kantor Øystein Borch Bredal for tilgang til dette flotte instrumentet.
Flere bilder og informasjon om stemmer og funksjoner fra Kopervik kirke finner du her.
Til toppen  

Til kirkevalg

     


Orgelet i Sør-Fron Kirke   -   Sør-Fron kommune

Orgelet i Sør-Fron kirke ble levert av danske Marcussen & Søn orgelbyggeri i 1992. Det har 21 stemmer fordelt på to manualer og pedal, som gir hovedverk, svellverk og pedalverk. Orgelet er helmekanisk i både traktur og registratur. Instrumentet er plassert på galleriet over hovedinngangen og orgelhuset er flott tilpasset kirkens interiør. Det er ca 1100 piper i orgelet. Orgelet fyller rommet godt og rommets klang gir god respons.

Spillepulten er plassert inn mot orgelhuset og har registertrekkene plassert i ryddige grupper på hver side av manualene. Mekanisk betjente fotkopler. En flott funksjon på dette orgelet er varme lagt under tangentene på manualene. Godt på kalde dager. I tillegg til varmevegg bak orgelbenken.
 


Stor takk til kantor Sergey Shulga for tilgang til dette flotte instrumentet.
Flere bilder og informasjon om stemmer og funksjoner fra Sør-Fron kirke finner du her.
Til toppen  

Til kirkevalg

     


Orgelet i
Såner kirke   -   Vestby kommune

Orgelet i Såner kirke er levert av Ryde & Berg i 2001. Det har 21 stemmer fordelt på to manualer og pedal, som gir hovedverk, svellverk og pedalverk. Både traktur og registermanøver er mekanisk. Den høyreiste fasaden løfter seg opp mot taket i kirken og passer godt inn i rommet.

Kirken som sto ferdig i 2000 har god akustikk som gjør det spennende å spille. Orgelet har mange gode sider med sin disposisjon. Pedalverket er plassert i eget hus bak hovedhuset.

Spillepulten er plassert inn i orgelhuset med registertrekkene plassert i ryddige rekker på hver side av manualene. Kopler og superkopling er betjent med fothendler på begge sider av svellpedal.
 


Stor takk til kantor Tatiana Grushina for tilgangen til dette flotte instrumentet.
Flere bilder og informasjon om stemmer og funksjoner fra Såner kirke finner du her.
Til toppen  

Til kirkevalg

     


Orgelet i
Udland kirke   -   Haugesund kommune

Orgelet i Udland kirke er bygget av Jürgen Ahrend Orgelbau og sto ferdig i 2015. Det har 21 stemmer fordelt på to manualer og pedal. Hovedverk, oververk og pedalverk. 8 av stemmene er transmisjoner. I tillegg har det Cymbelstjerne og nattergal effektregister. Det er mekanisk traktur og registermanøver. I et rom med god klang har instrumentet mye å by på, både av klang og kraft. Den barokkinspirerte utsmykningen bryter kanskje noe mot det ellers moderne i kirken, men jeg syns det passet godt inn i rommet, og historien bak anskaffelsen av instrumentet er fasinerende.

Spillepulten er bygget inn mot orgelhuset og ryddig sorterte registertrekk på hver side av manualene. Ingen svellverk eller fotaktiverte funksjoner. Kobling av manualene utføres med å flytte øverste manual. Pedalkopler for begge verk på egne registertrekk.


Stor takk til kantor Leif Rossehaug og kirkepersonalet for tilgang til dette flotte instrumentet.

Flere bilder og informasjon om stemmer og funksjoner fra Udland kirke finner du her.
Til toppen  

Til kirkevalg

     

 

Orgelet i
Tanum kirke   -   Larvik kommune

(Kommende)


 
   
 
Flere bilder og informasjon om stemmer og funksjoner fra Tanum kirke finner du her. (Kommende)
Til toppen  

Til kirkevalg

     


Orgelet i
Strømsgodset kirke   -   Drammen kommune

Orgelet i Strømgodset kirke sto ferdig i 2005 og ble levert av Ryde & Berg. Det har 19 stemmer fordelt på 2 manualer og pedal. Orgelhuset er stort og det er knapt plass for å komme seg frem til spillepulten. Den hvite fasaden er flott å se på. Orgelet har mekanisk traktur og registratur som betjener hovedverk, svellverk og pedalverk. Orgelet har en fyldig klang og fyller rommet med god lyd. Rommet etterklang er ikke veldig god, men bedre enn mange andre trekirker.

Spillepulten er plass inn i front av fasaden. Enkel og ryddig oppbygning med registertrekkene i stående grupper på hver side av manualene. Koppelfunksjonene er betjent med små fotpedaler.

 


Stor takk til kantor Knut Schmidt Johansen, for tilgangen til dette flotte instrumentet.

Flere bilder og informasjon om stemmer og funksjoner fra Strømsgodset kirke finner du her.
Til toppen  

Til kirkevalg

     


Orgelet i
Torvastad kirke   -   Karmøy kommune

Orgelet i Torvastad kirke er fra 1986 og ble levert av Åkerman & Lund Orgelbyggeri fra Sverige. Det har 19 stemmer fordelt på to manualer og pedal. Orgelhuset rommer hovedverk, positiv og pedalverk. Positivet var opprinnelig svellverk, men der er luker og mekanikk fjernet. Både traktur og registratur er mekanisk. Instrumentet er plassert i galleri over inngangspartiet. Orgelet er bygget i fin stil tilpasset kirkens interiør.

Spillepulten er plassert inn mot hovedverkets orgelhus og har registertrekkene plassert i grupper på hver side av manualer og notebrett. Pedal og superoktav-pedal til positiv betjenes med fothendler og manualkoppel betjenes med trekk over første manual. Det er bygd et takutspring over spillepult for å skjerme organisten mot lydtrykket fra hovedverket.
 


Stor takk til kantor Ingrid Elisabeth Berg Tobiassen, for tilgangen til dette flotte instrumentet.

Flere bilder og informasjon om stemmer og funksjoner fra Torvastad kirke finner du her.
Til toppen  

Til kirkevalg

     


Orgelet i Andebu kirke   -   Sandefjord kommune

Andebu kirke fikk nytt orgel i 2007, bygget av Orgelmakerij Reil fra Nederland. Det har 19 stemmer fordelt på 2 manualer og pedal, og er bygget som et barokkinstrument. Dette instrumentet erstattet et orgel fra 1974, levert av Norsk Orgel og Harmoniumfabrikk. Det er kirkens tredje pipeorgel og ble innviet i april 2008. Det har helmekanisk traktor og registrering. Orgelet har mange spennende sider, med både kraftfulle og svakere stemmer. Men som i mange kirker er det litt lite gjenklang i rommet. Likevel gir intrumentet liv til rommet med sine 1176 piper. Orgelet er stilig plassert på galleriet ved siden av det gamle orgelhuset med flott utsmykking og blanke piper og fargestil som gjenspeiler rommet.

Spillepulten er plassert inn på den ene siden av orgelhuset med registertrekkene plassert på hver side av manualene. Organisten har god oversikt over kirkerommet i denne posisjonen.


Stor takk til organist Emil Johansen Silk, for tilgangen til dette flotte instrumentet.
Flere bilder og informasjon om stemmer og funksjoner fra Andebu kirke finner du her.
Til toppen  

Til kirkevalg

     


Orgelet i Borge kirke   -   Vestvågøy kommune

Orgelet i Borge kirke ble bygget av Ryde & Berg og sto ferdig i 1989. Det har 18 stemmer og med to manualer og pedal, har instrumentet hovedverk, svellverk og pedalverk. Både traktur og registratur er mekanisk, med normalkopler og oktavkoppel for pedal mot svellverk. I et rom med god gjenklang gir dette orgelet mange musikalske muligheter og variasjoner. Med en frisk klar klang og kanskje nordisk inspiriert stil. Orgelhuset er bygget i en stil som gjenspeiler det spesielle kirkebygget og i naturlig oljet tre som står i kontrast mot de hvite veggene. Instrumentet skal regnes som et av distriktets beste orgler.

Spillepulten er enkelt bygd opp med registertrekkene ryddig plassert på hver side av manualene, og med koppelfunksjonene på enkle pedaler ved siden av svellpedal.

Stor takk til kantor Ken-Gøran Mikkelsen, for tilgangen til dette flotte instrumentet.
Flere bilder og informasjon om stemmer og funksjoner fra Borge kirke finner du her.
Til toppen  

Til kirkevalg

     


Orgelet i Bugården kirke   -   Sandefjord kommune

Orgelet i Bugården kirke et mindre orgel med to manualer og pedal. I motsetning til de andre orgeler jeg har spilt på i Sandefjord, har dette orgelet brystverk i svell, istedet for svellverk plassert bak i orgelhuset. Dette gjør at lydbildet blir litt annerledes, spesielt ved spillepulten. Med sine 18stemmer er det mulighet for en del variasjon i lydbildet. Men mangfoldet ligger i hovedverket, brystverket har 4 stemmer og pedalet har 2stemmer.

Det er ganske klar og ren klang i orgelet, selv om det har en tendens til å "spytte" litt, som Guy kaller det. Det er ganske greit å spille på, og gir grei respons på tangentene. Selve orgelhuset har et fint design med rene linjer og hus i behandlet treverk.

Jeg har ikke hatt tid ved dette instrumentet siden tiden i skolekorpset, men har et ønske om å få til et snart.
Flere bilder og informasjon om stemmer og funksjoner fra Bugården kirke finner du her.
Til toppen  

Til kirkevalg

     


Orgelet i Julebygda kapell   -   Sandnes kommune

Orgelet i Julebygda kapell er levert av Werkstatte für Orgelbau, Mühleisen og sto ferdig i 2017. Instrumentet har 17 register fordel på to manualer og pedal. Det er et spesielt instrument hvor de fleste av stemmene i manualene står på såkalte vekselsløyfer. Stemmene kan derfor sjaltes til enten manual en eller to. I tillegg til manualverket er det pedalverk som har 4 register. Orgelet har mekanisk traktur og registratur. Orgelet er plassert på galleri bak i kirken og står høyreist med blanke fasadepiper.

Spillepulten er bygget rett inn i orgelhuset med registervalg plassert på hver side av manualene. For manualene er dette stort sett sjaltehåndtak med valg for første og andre manual. Mekaniske kopler og oktavkoppel plassert over pedalbrettet. Orgelet har ingen svellfunksjon.
 


Stor takk til kantor Viggo Arne Fagerjord, for tilgang til dette flotte instrumentet.
Flere bilder og informasjon om stemmer og funksjoner fra Julebygda kapell finner du her.
Til toppen  

Til kirkevalg

     


Orgelet i Sem kirke   -   Tønsberg kommune

Orgelet i Sem kirke sto ferdig i 1977 og ble levert av Paul Ott. Fasaden og noe av pipemateriellet stammer fra det tidligere instrumentet levert av Gloger. I senere tid ble orgelet omintonert av Jan Ryde. Instrumentet har 15 stemmer fordelt på 2 manualer og pedal, som gir hovedverk, brystverk og pedalverk. Orgelet har mekanisk traktur og registratur. Det er ikke svell på noen av verkene. Orgelet står fint mot rommet i den gamle kirken og klangmessig er det også et utmerket lite instrument.

Spillepulten er bygd inn i orgelhusets fasade med registertrekkene plassert i grupper på hver side av manualene. Fothendler betjener de tre koblingene.

 


Stor takk til kantor Tonny Krokengen for tilgang til et flott instrument!
Flere bilder og informasjon om stemmer og funksjoner fra Sem kirke finner du her.
Til toppen  

Til kirkevalg

     


Orgelet i Aure kyrkje   -   Aure kommune

Orgelet i Aure kyrkje er et relativt lite orgel med 15 stemmer, fordelt på 2 manualer og pedal, som gir hovedverk, svellverk og pedalverk. Det er ca. 950piper. Orgelet ble bygget av danske I. Starup & Søn, og sto ferdig i 1980. Orgelet har mekanisk overføring fra manual og pedal, til pipene. Og elektrisk registervalg. Et enkelt registersystem gir organisten mulighet til å utføre større skift i registrene ved et enkelt trykk. Med pedalbrytere for kopler og registerskift i tillegg til de plasset vedsiden av manualene er orgelet lett å jobbe med for å utføre endringer under spillingen.

Det er enkelt å betjene og godt å sitte ved spillepulten, som med sin plassering gir et godt inntrykk av stemmevalgene, skjønt spillepulten ikke står helt i stil med det gamle orgelhuset.

Stor takk til organist Alexey Kurbanov, for tilgangen til dette flotte instrumentet.
Flere bilder og informasjon om stemmer og funksjoner fra Aure kyrkje finner du her.
Til toppen  

Til kirkevalg

     


Orgelet i Soma kapell   -   Sandnes kommune

Orgelet i Soma kapell ble levert av Ryde & Berg i 2015 og er et instrument med 14 stemmer fordelt på 2 manualer og pedal. Orgelhuset inneholder hovedverk, svellverk og pedalverk. Både registratur og traktur er mekanisk. Orgelhuset er staselig plassert på et galleri og i midten av fasaden er det lagt inn design som gjenspeiler et glassmaleri bak i rommets endevegg på motsatt side. Orgelet har har mange klanglie nyanser og får god støtte av rommet, i alle fall når det er tomt.

Spillepulten er plassert inn mot orgelhuset og har registertrekkene plasser i grupper på hver side av manualene. Koplene betjenest mekanisk med fothendler.

 


Stor takk til kantor Bengt Nordbakken for tilgang til et flott instrument.
Flere bilder og informasjon om stemmer og funksjoner fra Soma kapell finner du her.
Til toppen  

Til kirkevalg

     


Orgelet i Ekeberg kapell   -   Sandefjord kommune

Etter å ha hørt en del om både orgel og akkustik i Ekeberg kapell, måtte jeg jo få til litt spilletid der.

Orgelet er et lite orgel, med 14 stemmer fordelt på 2 manualer og pedal. Det er bygget av Robert Gustavsson Orgelbyggeri AB og intonert av Mads Kjersgaard. Med ca. 740 piper er det et ganske allsidig orgel med mange kombinasjonsmuligheter. Det er både kvint og ters stemme i hoved verket.
Selve seremonirommet i kapellet har en fantastisk gjenklang som gjør det gøy å leke med klanger.


Takk til Sandefjord kirkelige fellesråd for tilgang til øving på Ekeberg Kapell.
Flere bilder og informasjon om stemmer og funksjoner fra Ekeberg kapell finner du her.
Til toppen  

Til kirkevalg

     


Orgelet i Orelund kapell   -   Sandefjord kommune

Jeg har nå fått tilgang til Orelund kapell, noe som gir meg mulighet for å øve mer på orgel uten å måtte avtale med organist, skaffe nøkler og slikt, som jeg må i kirkene. Kapellet er stort sett ledig på kveldstid.

Orgelet i Orelund kapell er et ganske lite orgel, med 12 stemmer fordelt på 2manuer og pedal.
Det er bygget av Venheim Orgelbyggeri og sto ferdig i 2001. Med ca. 620 piper er det mer enn stort nok til å fylle seremonirommet i kapellet med lyd. Det er god og fylldig klang, med flere gode kombinasjonsmuligheter. Hovedverk og svellverk har 5 stemmer hver, mens det er 2 stemmer i pedal. I tillegg er det normalkopler for å uvide mulighetene litt. Med sin plass på galleriet, opptar orgelet nesten 1/3 av plassen, men arkitekturen passer inn i rommet.

Takk til Sandefjord kirkelige fellesråd for tilgang til øving på Orelund Kapell.
Flere bilder og informasjon om stemmer og funksjoner fra Orelund kapell finner du her.
Til toppen  

Til kirkevalg

     


Orgelet i Nes Fjellkirke    -   Nes kommune

Et par mil utenfor Nesbyen ligger Nes Fjellkirke. Her står det gamle orgelet fra Nes kirke. Et instrument fra 1912 bygget av Olsen og Jørgensen. Instrumentet har 7 stemmer på 1 manual med koppel fra pedal. Orgelet er vernet av riksantikvaren og er en perle oppe i fjellkirken. Orgelet er helmekanisk og ble opprinnelig håndpumpet. I dag står det en elektrisk vifte som fyller belgen, men instrumentet kan fremdeles benyttes manuelt.

Spillepulten er enkelt oppbygd med registertrekkene på siden av manualet. Koppelpedal og tuttipedal. Den er vendt ut mot rommet slik at man har orgelpipene i ryggen.

 


Stor takk til kantor Peder Rødel for tilgang til dette spennede og flotte instrumentet.
Flere bilder og informasjon om stemmer og funksjoner fra Nes Fjellkirke finner du her.
Til toppen  

Til kirkevalg

     
Copyright © Magnus Hagtvedt   -   2019 www.magnus-hagtvedt.com post@magnus-hagtvedt.com MOB: 93427909