Bragernes Kirke

Tilbake til instrumentsiden.

Informasjon om kirken:

Bragernes Kirke er et stort bygg oppført i tegl, med 850plasser i salen og 150 på de to galleriene. Den ligger litt ovenfor torget, inn mot foten av Bragernesåsen. Dette er den tredje kirken i området, da den forrige kirken gikk med i bybrannen i 1866. Grunnet nytt sentrum ble kirkens plassert noe lenger øst i forhold til de to tidligere kirkene. I tårnet er det 3 stk klokker, og et klokkespill fra 1961.
I kirken finner man blant annet en døpefont i marmor, en altertavle med et oljemaleri av A. Tidemand, flere glassmalerier og 4marmorstatuer plassert i 4 av de 6 vindusbuene i koret.

Kirken fikk sitt første orgel i 1872, bygget av orgelbyggeren Claus Jensen. Instrumentet hadde 20 stemmer fordelt på 2manualer og pedal, og hadde fire kassebelger for kalkantene (Belgtråkker)
I 1929 ble C. Jensen orgelet revet, og Jørgensens Orgelfabrikk kom inn med nytt orgel med elektropneumatisk traktur. Dette var også det første orgelet i landet med elektrisk spillepult. Den gamle orgelfasaden ble beholdt, i tillegg til 9 stemmer fra det gamle orgelet. Orgelet hadde 43 stemmer fordelt på 3manualer og pedal. Byggingen krevde også inngrep i selve kirkenbygningen da svellverket og positivet ble plassert inn i betongrom tårnfoten. Dette instrumentet ble reparert i 1982 da tilstanden begynte å bli sørgelig, men det skal ha vært et lite vellykket prosjekt.

I 1998 fikk kirken sitt tredje orgel. Orgelbyggeren Carsten Lund fikk kontrakten, og leverte et orgel med 38 stemmer fordelt på tre manualer og pedal. I 2009 ble såkalt vacant stemme lagt til, slik at det ble totalt 39 stemmer. Orgelet har mekanisk spillepult, med elektriske register og et elektronisk registerprogram. Fasaden fra C. Jensen orgelet og de ni stemmene som også ble brukt i Jørgensenorgelet ble også brukt i det nye instrumentet. Som på Jørgensenorgelet er svellverket plassert i betongrommet i tårnfoten. Det ble utført en del arbeider på galleriet for å tilpasse for det nye instrumentet. I 2009 ble det i kirken også innviet et kororgel med 12stemmer fordelt på to manual og pedal, bygget av samme orgelbygger som hovedorgelet.
 

Mine tanker om orgelene:

Hovedorgelet:
Etter å ha snakket med flere organister om orgelet i Larvik Kirke fikk jeg flere anbefalinger på å ta turen til Bragernes, hvor det var samme orgelbygger, og hvor orgelet skulle ha mange likheter, men der rommet hadde den takhøyde og gjenklang som mangler i Larvik. Jeg hadde derfor noen forventninger da jeg tok turen til Bragernes.

I møte med kirkerommet i Bragernes fikk jeg straks inntrykk av at dette var et rom med god klang, og hvor et instrument med slik disposisjon burde få utfolde seg fritt. Særlig i forhold til Larvik Kirke, med noe tilsvarende i disposisjon. Fasaden, som fremdeles er den samme etter over 140år og har overlevd to tidligere orgeler, hever seg på galleriet skjuler det omfangsrike indre, med piper fra noen få millimeter og opp mot flere meter i grove basspiper. Med 32' bass-stemme blir det ganske storvokst i pedalverket og dyp og god bassfølelse. Jeg ble også overasket når jeg fikk se svellverket gjemt i et rom inn i selve tårnet. Etter min mening er orgelets design og kirkens interiør vakkert og stilfullt. Spesielt med levende lys plassert rundt langs galleriet.

Jeg fikk låne en serie i registersystemet av en av organistene for bruk under mitt besøk. Registersystemet er så og si det samme som i Larvik, men med annen løsning for de låste gruppene og med 6 låste minneblokker i tillegg til den åpne. Hver blokk har 16 grupper, med 16kombinasjoner. Dette gir totalt 256kombinasjoner i hver minneblokk. Spillepulten er laget i terrassestil med registertrekkene plassert ryddig på hver side av manualene i høyde med tilhørende manual. Mekanikken er behagelig selv med alle koplene inne på hovedverks manual. Svellverket er greit å betjene, og har god crescendo effekt og demper lyden ganske bra. Under hver manual er en step-bryter for å hoppe til neste trinn i registersystemet. På hver side av svellpedalen er det fotbryter for step, for å hoppe frem eller tilbake i systemet, og fotbryter for koplene.

Orgelet har et rikt utvalg av stemmer, og rommet gir mye tilbake til orgelet, slik at det er morsomt å leke med klanger. Det fins mange fine kombinasjoner for solostemmer, særlig de tre rørstemmene i svellverket. Positivet har kanskje litt for kraftige stemmer som underlag for stemmene i svellverket, men ikke overdøvende. I positivet er også en kombinasjon som gir en fin kornetstemme.
Jeg er veldig glad i viola da gamba og vox celeste kombinasjonen i orgeler generelt, og bruker det mye i musikken når jeg improviserer og når jeg spiller egen musikk, og i dette orgelet er stemme veldig fine. Men jeg ble litt skuffet da oboe-stemmen skurret litt med bruk av tremulanten i enkelte toner i høyre oktaver. Generelt sett syns jeg rørstemmene var balanserte, og hver og en kunne i forskjellige settinger brukes som rene solostemmer eller som en av mange stemmer i kombinasjon.

En ren principaloppbygning i hovedverk, med og uten mixtur hadde god klang. Og med 16' og 32' i pedalet var det deilig, om så bare å leke med rene akkorder og enkle melodiskifter.
Kornetstemmen i positivet legger seg fint over principaloppbygningen uten mixtur, fungerte fint som en gjentagelse av deler av melodien, som i opptaket lenger ned på siden.
Med mixturen i tillegg i hovedverket og 16' basun i pedalet, ble det ennå mer dybde og fyllde i musikken. For så å bryte ned til vox celeste og gamba på slutten. Veldig fornøyd med egne stemmevalg under opptaket, selv om det ble noe lenger enn planlagt, og de melodier jeg egentlig hadde planer om å få opptak av, ble litt glemt.
Fanfaren jeg har skrevet var det også enkelt å finne stemmeoppsett til på dette orgelet, og opptaket er nok det beste jeg har fått, med untak av det fra Sandefjord Kirke.
Jeg fikk også prøvd funksjonen Mobile Ventus, som i Larvik ikke har på langt nær samme effekt. Mekanikken som skal gjevne lufttilførselen etter belgene blir med dette koblet ut, slik at orgelet med mange stemmer innkoblet får ugjevn lufttilførsel til pipene og lydstyrken blir mindre med engang, til belgene for gjevnet ut. Ganske artig effekt.

Jeg ble fort glad i orgelet, og merket det samme som i Larvik, at dette var et orgel det var lett å bli glad i, og lett å bli kjent med. Det var også mange likheter mellom orgelene. Og på flere måter kan man vel si at dette orgelet har fått det rommet det fortjener og trenger for å gi alt, i motsetning til i Larvik, hvor det virker som det mangler litt takhøyde, og hvor selv de svakere stemme ble kraftige.

Kororgelet:
Jeg ble også anbefalt å prøve kororgelet når jeg først hadde tatt turen. Og med sine 12 stemmer har det virkelig fått mye kraft inn i sitt lille orgelhus som ligger fremme ved korbuen under galleriet på venstre side. Jeg glemte fort tiden ved hovedorgelet, men fikk prøvd litt på slutten, og tok et lite opptak for å få reflektert litt om hva jeg egentlig syns om orgelet. Jeg syns det er flott at Carsten Lund også fikk oppdraget med dette orgelet, for orgelet var meget behagelig å spille på, og med en del muligheter på stemmefronten. Orgelet har fått en frikombinasjon som mekanisk lagres på registertrekkene. Hele orgelet er mekanisk, fra spilletraktur til kopler og registertrekk. Det har svell og suboktav i andre manual og har mye å gi til det store kirkerommet.
Også på dette orgelet har konstruktøren lagt inn Mobile Ventus, i tillegg er det tremulant på svellverk. Et slikt orgel jeg gjerne kunne tenkt meg å øve på og å hatt tilgang til når komponisten i meg krever musikalsk utløp, med så og si alt et større orgel har, bare litt færre stemmer, i motsetning til mitt daglige øvingsorgel i Orelund, som hverken har kvint-stemme eller mixture.
Her kunne det nok vært skrevet en del mer, men jeg brukte som nevnt tiden på hovedorgelet.

Oppsummering:
Når jeg i ettertid tenker tilbake på turen til Bragernes Kirke har jeg kommet til at dette er en kirke jeg garantert kommer til å besøke igjen. Med to flotte instrumenter, særlig hovedorgelets magiske klang for en entusiast som meg. Et flott rom med god klang og behagelig interiør. Så langt har Carsten Lunds orgeler vært flotte instrumenter med veldig behagelig spilletraktur, god og fylldig lyd og med spennende disposisjoner og funksjoner.


Lydopptak

Gje meg handa di ven/Sally Gardens En vakker melodi, opprinnelig irsk, men har også fått tekst skrevet av Sondre Bratland.
Jeg og fetteren min fremførte denne i begravelsen til onkelen min i Orelund kapell 09.10.2012.
Carsten Lund
Hovedorgel
Bragernes Kirke
ZOOM H4n 11.04.2014
Ved regnbuens fot - Kort utgave For å få et opptak av kororgelet brukte jeg en av mine egne melodier. Carsten Lund
Kororgel
Bragernes Kirke
ZOOM H4n 11.04.2014


Kilder: Kantor Anders Eidsten Dahl
           http://www.drammen.kirken.no/
           http://www.norgeskirker.no/wiki/Bragernes_kirke (Full informasjon om nåværende og tidligere kirker)
           http://www.drammen.kirken.no/34586/503/803-9038.html (Kirkens orgelhistorie, skrevet av kantor Jørn Fevang)

Stor takk til kantor i Bragernes Kirke, Anders Eidsten Dahl for tilgang til dette flotte instrumentet.
         

Nedenfor ligger det noen bilder fra kirken.

Under dette ligger en oversikt over orgelenes stemmer og funksjoner.

 
   
   
Hovedorgel disposisjon.    
Hovedverk Positiv Svellverk Pedalverk
Bourdun 16' Salicional 8' Gedakt 16' Bourdon 32'
Principal 8' Gedakt 8' Bourdon 8' Principal 16'
Rørfløyte 8' Gamba 8' Flute Harmonique 8' Subbass 16'
Spissfløyte 8' Principal 4' Viola da Gamba 8' Oktavbas 8'
Oktav 4' Rørfløyte 4' Voix Celeste 8' Gedakt 8'
Nathorn 4' Nasat 2 2/3' Flute Traverse 4' Octav 4'
Quint 2 2/3' Blokkfløyte 2' Oktav 2' Basun 16'
Oktav 2' Ters 1 3/5' Banco Mix   Trompetbas 8'
Mixtur 5 kor Scharfs 4 kor Trompette Harmonique 8'    
Trompet 8' Clarinet 8' Obo 8'    
        Clairon 4'    
             
               
Tremolo - kombinert med positiv   Tremolo - kombinert med hovedverk Tremolo Svellverk      
             
               
Normalkopler for hånd og pedal            
Hovedverk + Svellverk   Hovedverk + Positiv   Positiv + Svellverk      
Pedal + Hovedverk   Pedal + Positiv   Pedal + Svellverk      
               
        Klaveromfang C - G5 Tilleggsfunksjon: Mobile ventus
        Pedalomfang C - F3    
               
               
Kororgel disposisjon.          
Hovedverk   Svellverk   Pedalverk      
Principal 8' Gedakt 8' Subbas 16'    
Rørfløyte 8' Gamba 8'        
Oktav 4' Gemshorn 4'        
Nasat 2 2/3" Nathorn 2'        
Oktav 2 Dulcian 8'        
Mixtur 3 kor            
               
    Tremulant          
               
Kopler for hånd og pedal         Tilleggsfunksjon:  
Hovedverk + Svellverk   Svellverk Suboktav   Klaveromfang C - G5 Mobile Ventur  
Pedal + Hovedverk   Pedal + Svellverk   Pedalomfang C - F3 1 Mekanisk frikombinasjon  
           
Tilbake til instrumentsiden.          
               
Copyright © Magnus Hagtvedt   -   2014 www.magnus-hagtvedt.com post@magnus-hagtvedt.com MOB: 93427909