Larvik Kirke

Tilbake til instrumentsiden.

Informasjon om kirken:

Larvik Kirke ble sto ferdig i 1677 og er en langkirke med byggverk i pusset teglstein. Kirketårnet kom ikke på plass før i 1762. Med sin plass på Tollerodden ligger kirken rett ved vannet i havnen og i rett utenfor sentrum. Det var etter initiativ av stattholder Ulrik Frederik Gyldenløve at borgerene søkte om å bygge kirken for egne midler, en søknad som gikk igjennom i 1668. Det er 450plasser.
Kirken har vært igjennom endringer og restaurerninger blere ganger opp igjennom årene. I kirken fins det flere malerier, en døpefont i marmor fra 1705, altertavle fra 1752 og diverse historiske gjenstander. I tårnet har kirken tre kirkeklokker, den eldste fra 1639, de to andre ble omstøpt på slutten av 1800 tallet. Det står også et fungerende urverk i tårnet.
Orgelet i kirken, ble bygget av den danske orgelbygger Carsten Lund og sto ferdig i 1997. Dette er kirkens femte orgel siden det første kom inn på slutten av 1600tallet. Det er et stort og allsidig instrument med orgelhus som står i stil med kirkens interiør.

Mine tanker om orgelet:

Orgelet i Larvik Kirke er et instrument som står fint til rommet med sin brede rekke av principal piper i front. Orgelet har mekanisk traktur som er god å spille på, med ganske presis overføring til piper. Spillepulten er god å sitte ved og har et enkelt registersystem med 16 posisjoner i 16 grupper, som gir 256 kombinasjoner, det er et åpent og 3 lukkede registerminner som gir mulighet for opp til tre organister med nøkkelsperrede registerminner. Registertrekkene er plassert i enkle grupper for hvert verk, og med tilleggsfunksjoner og kopler nederst. Kopler og registerskift frem eller tilbake kan også betjenes med fotbrytere, i tillegg er det også brytere til registerskift frem, plassert under hver håndmanual. Orgelet er derfor lett å betjene, og gir mange muligheter til å skape støre skift og endringer i musikken. Jeg brukte selv registersystemet mens jeg satt ved orgelet.

Som ved alle orgeler hvor spillepulten er plasset helt inn mot orgelhuset, er det ikke helt lett å oppfatte lydbildet, men etter å ha hørt på opptakene fant jeg ut at stemmevalgene ble omtrent slik jeg regnet med når jeg spilte. Med sine 38stemmer er det utrolig mange fine kombinasjoner man kan trylle frem, skjønt orgelet etter min mening kanskje er litt i største laget for rommet, da det er vanskelig å finne svakere stemmer, med untak av svellverket med stengte luker. Svellverket har god crescendoeffekt og behagelig manøver via pedalen og fint stemmeoppsett.
Klangen i orgelet er fin og ren, og når det gjelder opptak med ZOOM opptager er det et av de bedre orgelene fordi bassen blir oppfanget ganske riktig igjennom skalaen.

Principalstemmene i hovedverket var veldig fine, jeg bygde også en cornetstemme med positiv og svellverk i kombinasjon, som jeg syns ble veldig fin til solobruk.
Tremulant systemet ble jeg ikke helt glad i, da hovedverk og positiv henger sammen på disse, men svellverket har egen tremulant. Det er vel grunnet oppbygningen med luftbelgene, men etter min mening hadde det ikke vært nødvendig med tremulant i hovedverket. Det er i tillegg et registertrekk som heter mobile ventus, jeg spurte Guy Poupart om dette, og det skal vist nok fjerne utgjevningen av luften i kanalene slik at lyden ut kan bli ugjevn ved brå endringer i luftforbruket. Jeg fikk ikke prøvd den ut, Guy var ikke sikker på om den var i funksjon, men jeg så flere lagrede register hadde denne ute.

Alt i alt er dette et orgel jeg gjerne tar turen for å spille på igjen.

Lydopptak

Gje meg handa di ven/Sally Gardens En vakker melodi, opprinnelig irsk, men har også fått tekst skrevet av Sondre Bratland.
Jeg og fetteren min fremførte denne i begravelsen til onkelen min i Orelund kapell 09.10.2012.
Carsten Lund
Larvik Kirke
ZOOM H4n 15.11.2012


Kilder: Kantor Dag Eivind Holhjem
      
    www.larvik.kirken.no

Stor takk til kantor i Larvik Kirke, Dag Eivind Holhjem som gir meg tilgang til dette flotte instrumentet.
         

Nedenfor ligger det noen bilder fra kirken.

Under dette ligger en oversikt over orgelets stemmer og funksjoner.

Hovedverk Positiv Svellverk Pedalverk
Bordun 16' Salicional 8' Principal 8' Principal 16'
Principal 8' Rørfløyte 8' Viola da gamba 8' Subbas 16'
Querfløyte 8' Principal 4' Gedakt 8' Oktavbas 8'
Octav 4' Gedakt 4' Fugara 4' Bordun 8'
Nathorn 4' Nasat 2 2/3' Vox celeste 8' Octav 4'
Quint 2 2/3' Blokfløyte 2' Fløyte Travers 4' Basun 16'
Octav 2' Terts 1 3/5' Fløyte 2' Trompetbas 8'
Mixtur 4 kor Scharff 3 kor Mixtur 4 kor Trompet 4'
Trompet 8' Dulcian 8' Fagot 16'    
        Trompette Harmonique 8'    
        Oboe 8'    
        Clairon 4'  
               
             
Tremolo - kombinert med positiv   Tremolo - kombinert med hovedverk Tremolo      
               
Normalkopler for hånd og pedal            
Hovedverk + Svellverk   Hovedverk + Positiv   Positiv + Svellverk      
Pedal + Hovedverk   Pedal + Positiv   Pedal + Svellverk      
               
        Klaveromfang C - G5 Tilleggsfunksjon: Mobile ventus
        Pedalomfang C - F3    
Tilbake til instrumentsiden.          
               
Copyright © Magnus Hagtvedt   -   2014 www.magnus-hagtvedt.com post@magnus-hagtvedt.com MOB: 93427909