Stavanger konserhus

Tilbake til instrumentsiden.

Stavanger Konserthus ble åpnet 15. september i 2012 og ligger i Sandvigå langs kaiområdet i Stavanger, omtrent 700m fra torget i Stavanger sentrum. I tillegg til det nye konserthuset er også det opprinnelige Stavanger Konserthus i Bjergstedparken. Stavanger nye Konserthus har to saler, flerbruksalen Zetlitz og orkestersalen Fartein Valen hvor orgelet er plassert. Begge saler har god akkustikk. Jeg har selv vært i Fartein Valen, og gjenklangen er veldig god. I tillegg skal det være så godt lydisolert at det kan arrangeres synfonikonsert i en sal, samtidig som det arrangeres rockekonsert i den andre. Bak fasaden ved hovedinngangen er en stor og luftig foajé med billettutsalg, suvernirutsalg og en restaurant.

Orgelet i orkestersalen Fartein Valen ble bygget av det norske orgelbyggeriet Ryde & Berg, og ble innviet med orgelfest i februar 2013. Med 65stemmer fordelt på fire manualer og pedal er det et stort orgel med 4554 piper og bestående av 65000 håndlagde enkeltdeler.

Mine tanker om orgelet.

Det første jeg så av orgelet i Stavanger Konserthus var på nettsidene til Ryde & Berg. Dette var fra tiden før orgelet sto ferdig og viste deler av det som skulle bli det ferdige orgelet. Det første jeg tenkte var: Tenk å få litt tid ved et slikt instrument, i en sal bygd for best mulig akkustikk for konserter og musikk. Jeg tok derfor kontakt med orgelets ansvarlige, konserthusorganist Nils Henrik Asheim med en forespørsel om muligheten for litt tid ved dette instrumentet. Og etter kort tid kom det positiv respons, og i månedskiftet august/september fikk jeg i underkant 2,5timer ved orgelet fordelt på to dager. Det er riktig nok ikke mye tid, men det var helt klart verdt å ta turen til Stavanger bare for dette, selv om jeg også fikk opplevd litt av Stavanger når jeg først var der.

Første møte med Stavanger Konserthus var den imponerende høyreiste fasaden med glassfront. Etter å ha kommet inn i foajéen ble jeg møtt av Nils Henrik, etter en kort titt inn i en mørklagt Zetlitz gikk turen videre inn i orkestersalen Fartein Valen. Vi kom inn omtrent midt i salen, og selv ved første øyekast var orgelet et fantastisk syn, med en fasade som er over 10m høy og store principalpiper plassert i front på en måte som setter fantasien i sving. Før turen gikk bort til spillepulten ble jeg tatt med inn orgelets nedre plan for en titt inn i dette fantastiske instrumentet. Som i Tønsberg domkirke er det lagt stor vekt på at alle deler skal være ordentlig utført og fine å se på. Dette gjelder alt fra byggverk til treverket som holder pipene, med fresede kanter og linjer som følger orgelets deler. Det var utrolig gøy å se at selv detaljer som kun er synlig for de som skal inn i orgelet kan se, allikevel er utført så fagmessig og stilmessig ordentlig at det like gjerne kunne vært en del av det synlige orgelet. Det er også fasinerende hvor store forskjeller det er på pipene i et slikt stort orgel. Den lengste er 32for, dvs. over 10meter høy, men den minste har en tonelengde på kun 18mm.

Dette er første orgelet jeg har spilt på med 32fots stemme både i subbass/bourdonbass og i rørstemme. Og i forhold til 32' fagott i Fredrikstad domkirke, var det virkelig lydtrykk i 32' kontrabasun i dette orgelet. Sammen med 16' basun brølte den igjennom de andre stemmene selv med mange stemmer i sving i de forskjellige verkene. 32' bourdon stemmen la en ekstra mystikk i bass-stemmen og ennå mer helhet i lydbildet på enkelte steder i den musikken jeg prøvde på orgelet. Chamadeverket var som en knivspiss mot resten av orgelet, og med fire forskjellige stemmer var det mange muligheter i kombinasjon med resten av orgelet. Og de forskjellige verkene hadde god mulighet til å gi alt fra varm og god klang med fløytestemmene, til skarpere mixturstemmer og rørstemmer.
Med tremulant i både positiv og svellverk var det også mulighet til å skape mer liv i enkelte stemmekombinasjoner. Jeg prøvde blant annet min egne fanfare, og med chamadene på siste del ble det virkelig et ekstra høydepunkt. Jeg prøvde også stykket "Ved regnbuens fot" med relativt like registervalg som i Tønsberg Domkirke. Også her gav orgelets varme klang i hovedverket og en kombinasjon av trompet 8' og tuba 8' i chamadeverket en veldig fin stemmekombinasjon. Hadde jeg hatt bedre tid ville jeg nok endret på noen av stemmevalgene, men etter å ha hørt igjennom musikken i ettertid er jeg veldig fornøyd.

Alle registerfunksjoner er behagelig og ryddig plassert i 4 rekker på hver side av spillepulten, og trykk-knapper for kontroll av RBSetzer systemet er plassert under første manual for enkel tilgang, noe som gir en enkel programmering, i motsetning til Tønsberg domkirke, hvor man må bøye seg over alle manualer for å nå frem til programmeringstastene. Trykk-knapp for stepp i programmet er det kun under første manual istedet for under hver manual som i Tønsberg domkirke. Sistnevnte løsning liker jeg personlig bedre og er kjekt hvis man spiller på et av de øvre manualsettene. I tillegg er det to fotbrytere for step frem og tilbake på sidene av svellpedaler og crescendovalse. Det er også en fotbryter for hver av koppelfunksjonene plassert i ryddige rekker utenfor steppbryterene. Selve spilletrakturen er mekanisk, mens koplene og registraturen er elektrisk. Mekanikken er veldig behagelig å spille på, og har litt tyngde, slik at det føles som et stort orgel, men allikevel ikke mer enn at det er lett å jobbe med. Chamadeverket er elektrisk styrt. Siden koplene også er elektrisk styrt er det lett å spille selv med alle kopler i bruk mot hovedverks manual. I tillegg til normalkoplene er det en superoktav fra pedal til svellverk og en suboktav fra hovedverk til svellverk.

Orgelet har som nevnt en veldig varm og god klang, og med rommets gode akkustikk gav det meg en fantastisk glede å trylle frem musikk. Den varme klangen er utrolig, og i motsetning til veldig mange kirkeorgeler jeg har hørt og hatt tilgang til, er mixturstemmene litt mindre dominante, selv om de allikevel skaper den kontrasten jeg liker. Selv det å eksperimentere med enkle akkorder mellom de forskjellige verkene med forskjellig registrering, leke med akkustikken og enkle toner førte meg inn i en drømmeverden som var vanskelig å løsrive seg fra. Nesten litt synd de ikke fikk integrert noen form for klokkespill for å toppe det hele.

Dette instrumentet vil jeg garantert prøve å få til å besøke igjen en gang. Jeg vil anbefale alle som liker musikk til å besøke konserthuset for å få med seg en konsert hvor orgelet er involvert. Et instrument som antagelig kan brukes til det meste innen musikkverdenen.


Lydopptak

  Stavanger Konserthus ønsket at jeg ikke publiserte lydopptak, da de kun ønsker dette via egne kanaler eller offentliggjøringer.      


Kilder: Nils Henrik Asheim
           Diverse brosjyrer fra Stavanger Konserthus
           http://www.stavanger-konserthus.no/
           http://www.ryde-berg.no/

Stor takk til konserthusorganist Nils Henrik Asheim og Stavanger Konserthus for tilgangen
til dette fantastiske instrumentet.

Nedenfor ligger det noen bilder fra konserthuset

Nederst ligger en oversikt over orgelets stemmer og funksjoner.

Spillepulten til orgelet, plassert inn i orgelhuset.

Hovedverk ( 1 ) Positiv i svell ( 2 ) Svellverk ( 3 )

Principal 16' Gedakt 16' Bourdon 16'
Principal 8' Principal 8' Principal 8'
Bourdon 8' Rørfløyte 8' Bourdon 8'
Gambe 8' Salicional 8' Flûte travers 8'
Flûte harm 8' Dolce 8' Gambe 8'
Oktav 4' Unda maris 8' Voix Céleste 8'
Spissfløyte 4' Oktav 4' Oktav 4'
Kvint 2 2/3' Salicet 4' Flûte oct 4'
Oktav 2' Rørfløyte 4' Nazard 2 2/3'
Mixtur VIII Kvint 2 2/3' Octavin 2
Cornett V Oktav 2' Plein jeu V-VI
Trompet 16' Ters 1 3/5' Basson 16'
Trompet 8' Mixtur V Trompette harm. 8'
Trompet 4' Cor Anglais 16' Basson-hautbois 8'
    Trompet 8' Voix humaine 8'
    Clarinette 8' Clairon 4'
           
    Tremulant   Tremulant  
           
Chamades ( 4 ) Pedalverk  
Bombarde 16' Bourdon 32'    
Tuba 8' Majorbass 16'    
Trompette 8' Principal 16'    
Clairon 4' Subbass 16'    
    Gedaktbass 16'    
    Oktav 8'  

    Cello 8'
    Gedakt 8'
    Oktav 4'
    Mixtur VI
    Kontrabasun 32'
    Basun 16'
    Fagott 16'
    Trompet 8'
    Clairon 4'
       
       
Normalkopler for hånd og pedal          
               
Hovedverk - Positiv   Hovedverk - Svellverk   Hovedverk - Chamades      
    Positiv - Svellverk   Positiv - Chamades      
Pedalverk - Hovedverk   Pedalverk - Positiv   Pedalverk - Svellverk   Pedalverk - Chamades  
               
           
Oktavkopler          
         
Suboktav. Hovedverk - Svellverk Superoktav. Pedalverk - Svellverk    
           
Andre funksjoner          
Generalcrescendo          
           
        Klaveromfang C - A5
        Pedalomfang C - F3
       
Tilbake til instrumentsiden.          
               
Copyright © Magnus Hagtvedt   -   2014 www.magnus-hagtvedt.com post@magnus-hagtvedt.com MOB: 93427909