Modelltog

www.magnus-hagtvedt.com 

   
      Sidenavigering      
Forside Om meg Tegningarkiv Min musikalske verden Instrumentene Musikkbibliotek Modelltog Kontakt
             
      Modelltog - Oversikt      
  Prosjekt 1 - Märklin Z skala i salongbord. Prosjekt 2 - Märklin Z Diorama/display Prosjekt 3 - Märklin H0  
             
I alle år har jeg vært interessert i modelltog. Første banen jeg hadde var et standard oppsett i Z skala fra Marklin, med alle tilleggspakkene med skinnemateriell. Denne banen fikk jeg av en nabo, og eneste jeg måtte kjøpe til dette var en startsett for å få lokomotiv og trafo. Noe reparasjon trengtes også for å få penser og belysning i drift igjen. Denne banen ble etterhvert solgt, jeg hadde nemlig begynt med H0 skala, også dette fra Märklin. Liten bane var dette i starten, men etter flere turer på diverse messer og en tur til Amundsen Hobby i Oslo vokste denne banen til å bli en passelig base med mulighet for å kjøre to tog samtidig. Det ble totalt fire lokomotiver og fire vognsett. Denne banen ble kontrollert med det enklere systemet Delta og samtlige penser var manuelle.
Etterhvert så flyttet vi fra hus til leilighet og muligheten for å bygge opp denne banen ble umulig, det var knapt nok mulig å bygge opp en testsirkel. Derfor ble også denne banen solgt.

I 2010 ble det plutselig innkjøpt et digitalt startsett i H0 skala. Plassproblemet var fremdeles tilstede, men det ble også kjøpt inn et diesel-lok med tilhørende vogner, samt enkelte signaler og annet utstyr. Når jeg flyttet høsten 2011 fikk jeg sjansen til å montere opp dette. En liten tur til Hobbytrain i Drammen, så hadde jeg spor nok for en variert, men enkel bane. Denne banen slynget seg i helling og rundt på et lavt platå, og opp igjen. Men det var ikke helt egnet opplegg, og et prosjekt hadde jeg ikke helt tid og mulighet til på dette tidspunktet.

Som en liten bursdagsgave til meg selv i mars 2013, ble det kjøpt inn et stort startsett i Z skala. Dette skulle egentlig bare bli en relativt enkel og liten bane plassert i stuebordet. Men etter å ha studert diverse plantegninger i Märklins sporbok for Z skala, fikk jeg andre idéer. Et større ordre med skinnemateriell ble bestilt, og med på kjøpet fikk jeg Märklins sporprogramm for PC. Dette viste seg å være ødeleggende for mitt budsjett, og mer innbringende for leverandøren. Banen ble ytterligere utvidet med to deler med dobbeltspor, 9 signaler, egen sidebane for vognparkering og lokomotiver, med egne brytere for å stenge av de forskjellige kretsene. For å lage en landskapsprøve, og for å få en støvtett oppbevaring, har jeg også et tilleggsprosjekt (prosjekt 2), som er landskapsdiorama, lokomotivdisplay og vognoppbevaring bygd inn i en hylle med glassdører. Prosjekt 1 og 2 vil derfor løpe parallellt.

I tillegg ble det også et stort digitalt startsett fra Märklin med to lokomotiver og vognsett, den store Central Station og ennå mer spor. Det er derfor fare for at H0 prosjektet også vil bli påbegynt etter de to aktive prosjektene i Z skala blir fullført.


Videre informasjon er delt opp i de forskjellige prosjekter for ikke få for mange innlegg på hver side, og for å separere de forskjellige fasene i prosjektene.

Copyright © Magnus Hagtvedt   -   2014 www.magnus-hagtvedt.com post@magnus-hagtvedt.com MOB: 93427909