Nordlandet Kirke

Tilbake til instrumentsiden.

Informasjon om kirken:

Nordlandet kirke ble oppført i 1914 og ble bygget i mur, stein og treverk. Det er en korskirke med midt-tårn tegnet av arkitekt Hagbarth Schytte-Berg. Det er 700 sitteplasser i kirken som er en av de få bygningene i bydelen som ikke brant ned i 1940 etter bombingen av Kristiansund. Kirken er vernet.

Dagens orgel ble levert av Grönlunds orgelbyggeri AB, og ble innviet 01.01.2000. Det erstattet et instrument levert i 1975 fra Vestres Orgel og Pianofabrikk.

Mine tanker om orgelet:
Første besøk: 05. august 2018 - Sommertur

Jeg hadde litt flere kirker å velge mellom i området, men dette orgelet pekte seg fort ut som det mest interessante. Et kjapt spørsmål til Nikolas Fehr i Ålesund og saken var avgjort. En kort telefon til kantor Peder Rensvik og det ble avtalt tid. Noen dager senere ankom jeg kort tid etter at gudstjenesten var igang, og jeg ble møtt av Peder som var på jakt etter noter. Etter gudstjenesten var over fikk jeg en grundig omvisning i orgelet. Det er faktisk første gang jeg har sett barkermaskin i funksjon. Orgelet er stort og lett tilgjengelig, det var spennende å se det mekaniske i funksjon. Orgelet var også behagelig å spille på, og det var helt grei klang i rommet. Det er et stort antall stemmer til å være et orgel med 2 manualer, og svellverket har fått et stort mangfold. Orgelet kan nok brukes til ganske mye innen orgellitteraturen. Orgelets spillehjelpemidler er veldig lettbetjente og er gode å ha med så stort utvalg av stemmer.

Det er mange ulike sider å finne i dette instrumentet. Det er mye kraft og kirken fylles med god lyd, men det kan også spilles med knapt hørbar lyd med riktig kombinasjon i svellverket med stengte svelldører. Svellverket har dører både fremover mot rommet og bakover mot kammeret i våpenhuset, det gir veldig god demping av lyden. I tillegg er det suboktav i svellverket, for å øke effekten, spesielt om det er en solostemme. Utvalget av stemmer er stort og det er en haug flotte kombinasjoner. Hele 5 rørstemmer av forskjellig karakter. Spesielt likte jeg Hautbois 8' med den myke, gode og fyldige klangen, det passet godt med oktavkoppelet. Det samme gjorde Clairon 4' og Trompette harm 8'. Cornetstemmen er derimot litt skarp i enkelte situasjoner. Med labiale stemmer fra 16' til 1' samt mixturer er det mange muligheter der også. Strykekombinasjonen er behagelig, men med så stort mangfold kunne jeg personlig ønsket at det også var en 4' fugara, viola eller lignende. Svellverket har mye å gi når det brukes som motsats til hovedverket. Tremulanten er behagelig, med passe tempo og er flott mot cornet, rørstemmer og fløytestemmene.

I hovedverket finner man mye kraft i det fyldige og gode principalkoret. Brede varme toner som gjør det til en glede å leke med klanger. Legg til mixturstemmen og en ekstra dimensjon åpnes, den er i mine ører passe skarp og gir en god effekt. Principalstemmene er også godt egnet som understemmer og akkord til solostemmer i svellverket. I opptaket av prosjekt 4 prøvde jeg Principal 8' og de to fløytestemmene under Hautbois 8' i svellverket. Jeg syns hele orgelet har en "frisk" og åpen klang. I pedalet er det en nydelig dyp 32' bordun som føles like mye som den høres. Videre er det både dominante principalstemmer og mindre dominante subbass og bordunstemmer i både 16' og 8' oktav. Jeg følte det var lett å tilpasse bassen mot stemmene i de andre verkene. Og for å toppe et orgel i tutti, en flott basun 16'. I et par situasjoner med spill kun i hovedverk brukte jeg Bombarde 16' i svellverket istedet, med delvis stengte luker.

Dette er et instrument jeg håper jeg får besøkt igjen ved en annen anledning. Det har mye av hva jeg liker, i et rom med god klang, og med ganske god mekanikk. Det var rett og slett vanskelig å begrense lengden på stemmeprøve-opptaket da det var så mange gode kombinasjoner som kunne vært prøvd med små variasjoner. Det er mer å lære om sidene ved dette flotte instrumentet.
Stor takk til Peder for masse informasjon, full omvisning i og rundt orgelet, og for å ha tatt seg tid til å fylle opp vannbadet til fuglesang-effekten slik at jeg fikk høre den i funksjon.


Lydopptak
 
Alle fugler, små de er. Fuglesangstemme, ja da måtte denne melodien frem igjen. Grönlund Orgelbyggeri
Nordlandet Kirke
ZOOM H4n 05.08.2018
O bli hos meg. Et godt bilde av orgelets myke side. Grönlund Orgelbyggeri
Nordlandet Kirke
ZOOM H4n 05.08.2018
Fanfare Min egen fanfare på dette flotte instrumentet. Grönlund Orgelbyggeri
Nordlandet Kirke
ZOOM H4n 05.08.2018
Prosjekt 4 Mitt fjerde prosjekt har ligget lenge i skuffen, men tenkte at det var på tide å prøve den igjen. Grönlund Orgelbyggeri
Nordlandet Kirke
ZOOM H4n 05.08.2018
Improv 36 - 1 Improvisasjon med lyd og stemmeprøve fra kirken. Grönlund Orgelbyggeri
Nordlandet Kirke
ZOOM H4n 05.08.2018
Improv 36 - 2 En kort improv hvor det ble mer lek med klangen i rommet. Grönlund Orgelbyggeri
Nordlandet Kirke
ZOOM H4n 05.08.2018

Kilder: Kantor Peder Rensvik
           http://www.gronlunds-orgelbyggeri.se/instrument/nordlandet-kirke/
           Diverse kilder

Stor takk til Kantor Peder Rensvik som har gitt meg tilgang til dette flotte instrumentet.

Nedenfor ligger det noen bilder fra kirken.

Nederst ligger en oversikt over orgelets stemmer og funksjoner.

 
   
   
Over: Hovedverk
Under: Svellverk
Nederst: Pedalverk
Over: Hovedverk
Under: Fuglesang effekten, med vannbad for å skape den kvitrende variende plystringen.
Nederst: Pedalverk
 
   
Hovedverk Svellverk Pedalverk Ryggpositi
 
Gedaktpommer 16' Bordun 16' Bordun 32'
Prinsipal 8' It Prinsipal 8' Prinsipal 16'
Flûte harm. 8' Bordun 8' Subbass 16'
Doppelfløyte 8' Salicional 8' Oktav 8'
Gambe 8' Viox Celeste 8' Bordun 8'
Oktav 4' Oktav 4' Oktav 4'
Blokkfløyte 4' Flûte oct. 4' Basun 16'
Kvint 2 2/3' Blokkfløyte 2' Trompet 8'
Oktav 2' Piccolo 1'    
Mixtur IV Mixtur V    
Trompet 8' Bombarde 16'    
    Hautbois 8'    
    Trompette harm. 8'    
    Vox Humana 8'    
    Clairon 4'    
           
    Tremulant      
           
Effekt:       Spillerhjelpemidler:  
Fuglesang       Kombinasjonssystem  
        Generalcrescendo  
Normalkopler          
Hovedverk - Svellverk   Pedalverk - Hovedverk   Pedalverk - Svellverk  
           
Oktavkopler          
Suboktav Svellverk          
        Klaveromfang C - A5
        Pedalomfang C - F3
        Barkermaskin - Svellverk  
Tilbake til instrumentsiden.          
Copyright © Magnus Hagtvedt   -   2018 www.magnus-hagtvedt.com post@magnus-hagtvedt.com MOB: 93427909