Molde domkirke

Tilbake til instrumentsiden.

Informasjon om kirken:

Molde domkirke sto ferdig i 1957 og er den tredje kirken på samme tomt i byen. Etter 17 år uten kirke, kunne byens beboere nå ta del i gudstjeneste i egen kirke igjen. Kirken er en toskipet langkirke bygget i armert betong. Den er tegnet av Finn Bryn og har frittstående tårn med klokkespill og ur med tallskive i fire retninger. Det er 900 sitteplasser i kirkerommet  som er 65 meter langt og 25 meter høyt.

Den første kirken på dette stedet ble tatt i bruk i 1661, dette var en korskirke bygd i treverk. Den var i bruk frem til 1885 da den brant ned, i andre kilder er denne regnet som to kirker, da den ble revet og bygd opp igjen rundt 1840. Moldes andre kirke, en langskipskirke i treverk hadde plass til 650 personer og sto ferdig i 1887. Denne ble totaltskadd i brann under andre verdenskrig, da en bombe traff tårnet.

Kirkens orgelhistorie.

Den nåværende kirkens orgelhistorie starter med et orgel levert av Vestes Orgel & Pianofabrikk og arbeidet ble faktisk påbegynt lenge før kirkens grunnstein ble nedlagt. Dette orgelet hadde 52 stemmer utnyttet slik at det hadde 60 klingende registre. Store deler av orgelet ble produsert i Tyskland, blant annet metallpipene og spillepulten. Det var elektropneumatisk traktur med tre manualer og pedal. Instrumentet var veldig stilfullt oppbygd rundt rosevinduet, men mange av disse pipene vaar ikke-klingende. Som mange andre orgler fra denne tiden begynte orgelet å bli dårlig etter 30 år, og allerede i 1986 begynte planene med å få skiftet ut orgelet. I 1994 slutter orgelet rett og slett å fungere rett før en begravelse, og da ble en orgelkomité nedsatt for å skaffe et nytt instrument.

I 1999 sto dagens orgel ferdig og det ble innviet 1. juledag. Instrumentet med 50 stemmer er levert av Rieger Orgelbau. Det var stadig vanskeligheter med å få på plass det nye orgelet da det var mye krav om at rosevinduet skulle være godt synlig. Til slutt ble det enighet mellom orgelbygger, komite og Riksantikvaren, og resultatet står nå på galleriet i all sin prakt.
 

Mine tanker om orgelet:
Første besøk: 05. juli 2016 - Sommertur

En sommerferie full av instrumenter. Dette ble turens åttende instrument og det andre Rieger orgelet. Og nok en gang et instrument som gav stor spilleglede. Dessverre ble det ikke helt som ønsket, da jeg ikke hadde fått noen tildelt spilletid, og sommerens vikarorganist hadde heller ikke tilgang til noen planer for kirken. Derfor ble det stopp etter 45 minutters spilletid fordi hun måtte ha tid til å øve. Deretter fikk jeg en time til etter hun hadde hatt sin tid. Dette ble veldig ødeleggende, og det ble ikke lett å danne seg et godt inntrykk av orgelet.

Orgelet viste meg nok en gang at Rieger er en orgelbygger jeg virkelig liker. Behagelig, presis mekanikk, godt oppbygd spillepult med rydde løsninger i registertrekk og elektriske funksjoner. Her med litt avstand fra spillepult til orgelhus, som jeg liker det. To verk i svell er jo også flott. Spillepulten er veldig god å sitte ved, og det tok ikke lange tiden å bli kjent med det mekaniske. Og heller ikke registertrekkenes posisjoner, selv om jeg kanskje foretrekker når det ikke er for mange stemmer, at stemmene plasseres på hver side i samme høyde. Det er vel en smaksak. Det blir spennende å prøve Norges største Riegerorgel i Ålesund senere.

Som nevnt ble ikke minnene fra dette orgelet like godt klistret i hukommelsen, så det er vanskelig å trekke frem så mye av det gode med orgelet, eller om det var noe spesielt negativt. Jeg likte godt å spille her. Jeg håper på en ny mulighet senere, og da gjerne med i alle fall deler av tiden i stengt kirke så jeg kan få et opptak eller to. Jeg har stortsett mye glede av å tenke tilbake mens jeg lytter til egne opptak. Jeg har riktig nok et par opptak med mobil fra galleriet, lydbildet blir jo ikke godt, men det hjelper meg å huske noe. Disse har jeg gjort om til lydfiler som kan høres lenger ned. Jeg elsker en god cornetstemme, og dette orgelet hadde virkelig flott cornet, jeg er litt usikker på hvilken av dem, siden det er mulig i alle tre verk. Veldig lun og myk. I svellverket var også strykerkombinasjonen helt grei. Jeg tror rett og slett jeg må prøve å få litt mer tid neste sommerferie. Det mangler ikke på gode kombinasjoner. Fløytestemmer, principalkoret. Et veldig flott instrument.


Jeg håper jeg en gang kan få et par timer eller litt til sammenhengende, eller i alle fall et tidsrom hvor jeg slipper å måtte avbryte så jeg kan få drømme meg bort i dette orgelets magi.


Lydopptak

Improv 27 Et opptak av stemmeprøve, ren improvisasjon og et opptak av Amazing Grace. Dette er tatt opp med mobiltelefonen på galleriet og derfor ikke helt riktig lydbilde, men alt i alt vil jeg si at det er en grei presentasjon av orgelet.Mest merkbart er det i pedalstemmene, hvor noen toner er kraftige og andre nesten ikke høres. Enkelte plasser høres det at det er håndverkere i kirken. Rieger Orgelbau
Molde domkirke
ZOOM H4n 05.07.2016
Amazing Grace Rieger Orgelbau
Molde domkirke
ZOOM H4n 05.07.2016


Kilder: Domkantor Magnus Moksnes Myhre
           http://www.rieger-orgelbau.com/
           http://www.molde.kirken.no/
           http://magnusmyhre.com/orgel.html
           Boken: Under kirkespiret, av Ola Gjendem.
 

Stor takk til domkantor i Molde domkirke, Magnus Moksnes Myhre for tilgang til dette flotte instrumentet.
         

Nedenfor ligger det noen bilder fra kirken.

Under dette ligger en oversikt over orgelets stemmer og funksjoner.

 
   
   
Hovedverk (1) Positiv i svell (2) Svellverk (3) Pedalverk
Bourdon 16' Principal 8' Violon 16' Untersatz 32'
Principal 8' Holzgedackt 8' Geigenprincipal 8' Principal 16'
Bourdon 8' Salicional 8' Holzflöte 8' Subbass 16'
Flute Harmonique 8' Oktav 4' Gambe 8' Octav 8'
Gamba 8' Rohrflöte 4' Voix Celeste 8' Gemshorn 8'
Oktav 4' Sesquialtera II 2 2/3' Prestant 4' Choralbass 4'
Spitzzflöte 4' Flachflöte 2' Flute octaviante 4' Kontrabombarde 32'
Quinte 2 2/3' Larigot 1 1/3' Nazard 2 2/3' Bombarde 16'
Superoctave 2' Scharff IV  1 1/3' Quarte de nazard 2' Fagott 16'
Mixture IV  2' Trompette 8' Tierce 1 3/5' Posaune 8'
Cornet V  8' Clarinette 8' Plein Jeu V  2 2/3'    
Trompete 16' Voix Humaine 8' Basson 16'    
Trompete 8'     Trompette harm. 8'    
        Hautbois 8'    
        Clairon harm. 4'
           
           
           
           
    Tremulant   Tremulant  
           
           
Kopler for hånd og pedal        
Mekaniske kopler          
Hovedverk - Positiv   Hovedverk - Svellverk   Positiv - Svellverk  
Pedalverk - Hovedverk   Pedalverk - Positiv   Pedalverk - Svellverk  
           
           
           
           
           
Generalcrescendo - m. 4programmer.     Setzersystem. 32x8
           
        Klaveromfang C - A5
        Pedalomfang C - F3
       
           
Tilbake til instrumentsiden.      
           
Copyright © Magnus Hagtvedt   -   2016 www.magnus-hagtvedt.com post@magnus-hagtvedt.com MOB: 93427909